Darya Kızılboğa

Darya Kızılboğa

DRAM SEVİYORUZ !

Türkiye'de 2019'da 220'yi aşkın kadın, erkek şiddetinin kurbanı oldu.

Emine Bulut cinayetine tepkiler sürerken bir diğer acı haber Konya'dan geldi. 37 yaşındaki 3 çocuk annesi Tuba Erkol, 4 gün önce hakkında uzaklaştırma kararı aldırdığı Bekir Erkol tarafından 20 yerinden bıçaklanarak öldürüldü.

Gözaltına alınan Erkol, Emniyet Müdürlüğüne götürülürken, basın mensuplarının "Neden öldürdün? Pişman mısın" sorusuna, "Namus için pişman mı olunur?" yanıtı verdi.

Gün geçmiyor ki kadın cinayetlerine bir yenisi daha eklenmesin. 18 Ağustos 2019 da Emine Bulut’un eski kocası tarafından öldürülmesi büyük bir tepkiye neden oldu hem de 5 gün sonra. Çünkü olay 5 gün sonra sosyal medyada gündem oldu. Emine Bulut’u tanır mıydık veya eski eşi tarafından uğradığı tecavüz ve şiddetin ardından öldürülen Ayşe Paşa’lıyı. Boşanmak üzere olduğu eşi tarafından boğaz kesilerek öldürülen Cemile Türkoğlu’nu da tanımazdık önce kuzeni Özgecan Arslan’ı tanıdık. Özgecan Arslan da tecavüz edilmek istenen ve öldürülen genç bir kadındı. Binlerce isim binlerce kadın daha var. Varlığından haberdar olmadığımız ancak sosyal medyada gündem oluşturursa ismini duyduğumuz. Peki gündem olmayanlar ?

İstanbul Sözleşmesinden daha önceden bahsetmiştim. Aile içi şiddeti önlemeye dayalı olan ve kadını koruyan bu sözleşmeden rahatsız olanlardan bahsetmiştim. Her gün aile kurumunu yıkmak istiyorlar diye nara atanlarlardan bahsetmiştim. Sizin aile dediğiniz nedir ! Boşanmalar arttı diyerek kadınların korunmasını sağlayan düzenlemeyi ortadan kaldırmak isteyenlere soruyorum ‘ şiddete meyilli, her an kendilerini öldürecek bu erkeklerden tabi ki de boşanacak kadınlar ! Tabi ki de koruma talebi isteyecekler kendileri ve çocukları için ! Sizlerin AİLE DEDİĞİNİZ NEDİR ?

Emine Bulut’un ölümünün ardından Aile Bakanlığı ve Hükümet davaya müdahil oldu. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ise ‘..Caniye hak ettiği cezanın gecikmeksizin verileceğine inancım tamdır’dedi. Peki ne olacak ÖLMEK İSTEMEYEN EMİNE HAYATA DÖNECEK Mİ ! Kızı bu travmayı nasıl atlatacak.

Bizler kadın cinayetlerinin durmasını istiyoruz, bu cinayetlerin olmaması için gereken önlemlerin alınmasını istiyoruz. 4 yıl önce boşanan kadın nasıl olur da eski eşi tarafından hala tacize uğrayıp öldürülebiliyor.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nda veya Adalet Bakanlığı’nda kadın ölümlerine dair bir istatistik var mı ? Bu konun üstüne düşüldü mü?

2015 yılında Van – Hakkâri Kadın intiharlarına dair yaptığımız araştırma çalışmasında Emniyet Genel Müdürlüğü dâhil bir çok kuruma başvurduk ama elimiz boş döndük. Basına yansımayan şiddet, taciz, tecavüz, öldürülme istatistiklerinden haberimiz var mı?

Artık eksilmek istemiyoruz, öldürülmek istemiyoruz. Erkek egemen adaletinizden bıktık. Ölümler üzerine verilen tepkiler ‘Dram sevdiğimizi ‘ gösteriyor. Emine Bulut’un kan donduran videosu ile karşılaşmasaydık yine gündem olabilir miydi, lütfen kendinize sorun. Evinde her gün ölümle burun buruna gelen, dayak yiyen kadınlar ve çocuklardan haberiniz var mı.

Verdiğimiz mücadeleye ortak olun, daha fazla kadın ve çocuğun erkek şiddetinden dolayı hayatının kararmasına izin vermeyin. Her insanın doğuştan sahip olduğu ‘yaşam’ haklarının ellerinden alınmasına izin vermeyin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
1 Yorum