Dolar/TL dört ayın zirvesini gördü

Dolar/TL dört ayın zirvesini gördü

ABD Başkanı Donald Trump ve Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham’ın “yaptırım” açıklamalarının ardından Dolar/TL, güne 5,89 seviyesinde başlayıp 5,92 lira üzerine kadar çıktı

Suriye’nin kuzeyine yönelik Barış Pınarı Harekâtı devam ederken, ABD’den gelen yaptırım açıklamaları ve bölgeye Suriye rejimine bağlı ordunun da gireceğine yönelik iddialar, döviz kurunda yükselişe neden oldu. 

Cuma gününü 5,88 seviyesinde kapatan Dolar/TL, sabah saatlerinde 5,9225’e kadar yükseldi. 

Kur son olarak, 31 Mayıs’ta 5,9225 seviyesinde kapanmış, 19 Haziran gün içinde 5,9234’e kadar yükselmişti. 

Geçen haftayı 6,49 liradan kapatan Euro/TL kuru ise güne 6,50 seviyesine başlayıp, 6,5279’a kadar çıktı. 

Borsa Istanbul ise yeni haftaya düşüşle başladı. 

BIST 100 endeksi, yüzde 1,06 değer kaybıyla 97 bin 979’a kadar gerilerken bankacılık endeksi yüzde 1,81 ve holding endeksi yüzde 1,16 düşüş kaydetti.

Yaptırım açıklamaları 

ABD Başkanı Donald Trump, dün Twitter hesabından yaptığı açıklamada daha önceki “ekonomik yaptırım” ifadelerini yineleyerek Hazine Bakanlığı’nın muhtemel yaptırımlar için hazır olduğunu söyledi: 

Lindsey Graham ve Demokratlar dâhil Kongre'nin birçok üyesiyle Türkiye'ye kuvvetli yaptırımla uygulama konusunda uğraşıyorum.

Hazine Bakanlığı hazır, ekstra yasa tasarıları gerekebilir. 

Bu konuda fikir birliği var. Türkiye bunun yapılmamasını istedi. Beklemede kalın.

ABD Kongresi’nin en nüfuzlu isimlerinden Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham ise Trump’ın hemen ardından yaptığı açıklamada “Türkiye’nin Suriye’deki çirkin savaş suçlarına karşı felce uğratacak yaptırımlar iyi bir karar” dedi. 

Aynı akşam Kuzey-Doğu Suriye Yönetimi’nden (Rojava) yapılan açıklamada “Suriye hükümeti, Türkiye ve muhalif güçlerinin saldırıları ve kontrollerindeki bölgeleri kurtarmak için Suriye Demokratik Güçleri'ne (SDG) destek verecek” ifadeleri kullanıldı. 

Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Yasin Aktay, bu sabah sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada “Türkiye’nin sıcak operasyon bölgesine rejimin girmeye kalkışması çatışma riski doğurur" diye konuştu. 

Küresel piyasalarda takip edilen diğer bir konu ise ABD ve Çinli yetkililer arasında Washington'da devam eden ticaret müzakereleri. 

ABD’nin daha önce ekim ayında devreye alacağını açıkladığı 250 milyar dolarlık yüzde 5 ek vergi tarifesi artışını yürürlüğe koymaması üzerine oluşan iyimserlik, küresel risk iştahını artırıyor. Kasım ayı ortasında ABD ve Çin liderleri arasında anlaşma imzalanması bekleniyor. 

Bunun yanı sıra İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılması beklenen 31 Ekim'e yaklaşırken taraflar, müzakerelere hız verme kararı aldı. (Independent Türkçe) 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.