Dolar borcu olanlara kötü haber

Dolar borcu olanlara kötü haber

Resmi Gazete'de 17 Şubat'ta yayınlanan yönetmelikle, 15 milyon dolar üzerinde yurt içi ve yurt dışı krediler, dövize endeksli kredilere bildirim zorunluluğu getirildi.

Buna göre, 15 milyon dolar üzerinde borcu olan şirketler, Merkez Bankası'na borçlarına dair bildirimde bulunmak zorunda. Bu bildirimler doğrultusunda, Sistemik Risk Veri Takip Sistemi kurulacak.

Yeni Şafak Gazetesi'nde yer alan habere göre, Resmi Gazete'nin 17 Şubat tarihli sayısında yayımlanan döviz pozisyonunu etkileyen işlemlerin Merkez Bankası tarafından izlenmesine ilişkin esaslar hakkında yönetmeliğe göre, bildirimle yükümlü olunup olunmadığının belirlenmesinde, firmanın yabancı para nakdi kredileri ile dövize endeksli kredileri toplamı hesaplanırken varsa son hesap dönemine ilişkin hazırlanan finansal durum tablosu, bunun bulunmaması durumunda ise vergi mevzuatı çerçevesinde kamu idarelerine sunulmak üzere hazırlanan bilanço dikkate alınacak.

Yönetmeliğe göre, belirtilen miktarın altındaki döviz kredi ve borçlanmalarının Merkez Bankası'na bildirim yapılması zorunluluğu bulunmuyor. Böylece, takip eden yıllık hesap dökümünden itibaren bildirimde bulunma yükümlülüğü doğmayacak.

Merkez Bankası, sözkonusu bildirimleri takip edebilmek için, kendisi, firmalar ve denetçiler tarafından kullanılacak bir veri tabanı ve Sistemik Risk Veri Takip Sistemi kuracak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.