Doğalgaz boru hattı, Hakkari'ye ulaştı VİDEO-FOTO GALERİ

Doğalgaz boru hattı, Hakkari'ye ulaştı VİDEO-FOTO GALERİ

Türkiye'nin kış aylarında havası kirli illerinden biri olan Hakkari'ye doğalgaz getirilmesi için yaklaşık 1 yıl önce başlatılan çalışmalar tamamlandı.

HAKKARİ OBJEKTİF HABER

Hakkari’de vatandaşların yıllardır özlemini çektiği doğal gaz boru hattı çalışmaları, bölgenin zorlu coğrafi koşullarına rağmen tamamlandı. 

Türkiye'de doğalgaz ulaştırılamayan 3 ilden birisi olan Hakkari’ye doğalgazın ulaştırılması için Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) tarafından yapılan ihale ile yüklenici firma VEMAK AŞ tarafından geçen yıl Van'ın Özalp ilçesine bağlı Erçek Mahallesi'nde 203 kilometrelik ve 12 inch çapında yüksek basınç doğal gaz çelik boru hattı döşeme çalışmalarına başlandı. 1 yıl süren hummalı çalışmalar sonucunda doğalgaz boru hatları döşeme çalışmaları 3800 rakımlı Berçelan Yaylası’nda kar, rüzgar, soğuk hava, yağmur ve zorlu arazi şartlarına rağmen çalışmalar bitirerek Hakkari il merkezine ulaştırıldı 
Final çalışmalarının yapıldığı 3800 rakımda ekipler döşenen doğalgaz boru hatlarında kaynak ve test çalışmalarını gerçekleştirerek iş makineleri ile üzerleri kapatıldı. Çalışmaları bitiren ekipler, burada BOTAŞ ve yüklenici firma yetkilileri iş makinelerine astıkları Türk Bayrağı ile hatıra fotoğrafı çekti. 
Yüklenici firmanın şantiye şefi Mikail Canizci, 203 kilometrelik Hakkari doğal gaz boru hattı çalışmalarını zorlu arazi koşullarına rağmen sonlandırdıklarını belirtti. 
Canizci, “Hakkari’ye doğal gaz getirme projesi yaklaşık 203 kilometreden oluşmakta. Şuan çalışmaları tamamladığımız Hakkari’nin en zirve noktası 3800 rakımlı Berçelan Yaylası. Biz bu projeye başlarken bu proje 3-4 yılda bitmez dediler. Ama biz VEMAK’ın güçlü makine parkıyla şuan 3800 rakımlı en yüksek dağlardan bile geçtik. Çalışmalarımızı yüksek rakımlı yerlerde bitirmiş bulunmaktayız. Biz bu hatta başlarken sadece boru hattı yapmakla kalmadık köylere servis yolları, bozduğumuz yolları, tüm su kanalları da beraberinde yaptık. Bu hattın en zor koşullarından biri ulaşım zorluluğuydu. Hakkari dağları bildiğiniz gibi Türkiye’nin en yüksek dağları. Ulaşım noktasında çok büyük sıkıntılar yaşadık. Ağır kış şartlarına rağmen biz tüm zorlukların üstesinden gelerek hattı yaklaşık 1 sene içerisinde teslim etmiş bulunmaktayız.” 

foto-galeri-icin-tiklayiniz-027.png

BOTAŞ Hakkari Doğalgaz Projesi Kontrol Amiri Fatih Gökhan, aşılmaz denilen dağları aştıklarını ifade etti. 

Gökhan, “Gördüğünüz gibi  3800 rakımlı karlı dağlar aşıldı. Zorlu arazi yapısına rağmen çalışmalarımızı tamamladık. Bu çalışmalarda emeği geçen tüm arkadaşlara, bize yardımcı olan köylülere ve güvenliğimizi sağlayan güvenlik güçlerine de çok teşekkür ediyoruz.” Dedi.  

Öte yandan şehir merkezindeki doğalgaz altyapı çalışmaları da başlatıldı. Yüklenici firma tarafından kenttin Yeni Mahalle ve gupsi mevkiindeki TOKİ konutlarına doğalgaz şebeke hatları döşenerek hazır hale getirildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
3 Yorum