Dizi setleri virüse davetiye çıkarıyor

Dizi setleri virüse davetiye çıkarıyor

Kovid-19 salgınına rağmen dizi çekimlerine devam edilmesinin tepki gösteren Sine-Sen Örgütleme Daire Başkanı Galip Görür, bunun virüse davetiye çıkarmak anlamına geldiğini belirterek, acil önlemlerin alınmasını istedi.

Koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle dünyada olduğu gibi Türkiye’de de bir dizi önlem alınırken, insanların evde kalması ve kalabalık ortamlardan uzaklaşması için üst üste çağrılar yapılıyor. Ancak çok sayıda dizi setleri çalışanı ve oyuncular tüm uyarılara rağmen kalabalık set ortamlarında yakın temas halinde çalışmaya devam etmek zorunda kalmış durumda.

İnsanların setlerde sürekli yan yana ve uzun saatler çalışmak zorunda kaldıklarını belirten Sinema Emekçileri Sendikası (Sine-Sen) Örgütleme Daire Başkanı Galip Görür, setlerin bu şekilde devam etmesinin virüse daveriye çıkarmak anlamına geldiğini söyledi. Görür, bir grup sermayenin çıkarı için set çalışanlarının canının hiçe sayıldığını kaydetti.
 
Salgının bu kadar hızlı yayıldığı bir süreçte setlerde insanların çalışmasının kabul edilir bir durum olmadığı ifade eden Görür, set çalışanların “işsiz kalmak ve eve ekmek götürememek” endişesiyle çalışmaya devam etmek zorunda kaldığını belirtti.

Görür, set çalışanlarını mağdur etmeden bir çözüm bulunması gerektiğini, işverenlerin ve devletin bu noktada üzerlerine düşen sorumlulukları alması gerektiğini vurguladı. 
 
Set çalışanlarının sağlıklarının işverenler için bir önem arz etmediğini söyleyen Görür, alınması gereken önlemleri ise şu şekilde sıraladı: “Bir an önce setlerin durdurulması gerekiyor. Setlerin durmasıyla beraber çalışanların ücretli izinli sayılması gerekiyor. Çalışanların içeride kalan ücretlerini mutlaka almaları gerekiyor. İzinli oldukları sürede ücretlerini almaları ve bu süreçte sigortalarının ödenmesi gerekiyor. İşten çıkarılmalar söz konusu olmamalı. Eğer çalışanın işten çıkarılması söz konusu olacaksa da hükümlülükleri yerine getirilerek yapılması gerekir.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.