Diyarbakır'da 4 yıl sonra açık hava etkinliği

Diyarbakır'da 4 yıl sonra açık hava etkinliği

Diyarbakır'da 4 yıl aradan sonra ilk kez açık hava etkinliği düzenledi. Sanatçı Mikail Aslan ve Hivron'un sahne aldığı Koşuyolu Açık Hava etkinliği renkli görüntülere sahne oldu.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi (DBB) Kültür ve Turizm Daire Başkanlığı’nın “Yaşam bizim söz bizim” şiarıyla düzenlediği Koşuyolu Parkı Açık Hava Etkinlikleri büyük konserle başladı. 2015 yılından bu yana bölgede yaşanan çatışmalı süreç, ardından ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında getirilen yasaklamalar ve DBB’ye kayyum atanmasından dolayı 4 yıl aradan sonra ilk kez kentte bir açık hava etkinliği düzenlendi.

Etkinliğe HDP’li milletvekilleri ve belediye eşbaşkanlarının yanı sıra HDP Gençlik Meclisi ve Genç Kadın Meclisi üyelerinin de aralarında bulunduğu yüzlerce genç, sanatçılar, tiyatrocular, DBB’ye atanan kayyum tarafından kapatılan Aram Tigran Konservatuarı eğitmenleri ve öğrencileri, MA Müzik Akademisi öğrencileri ve çok sayıda kişi katıldı.
 
Yoğun ilginin olduğu etkinlik coşkuyla başladı. Etkinlikte konuşan HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Hülya Alökmen Uyanık, 2015 yılından bu yana kentte ilan edilen sokağa çıkma yasakları ve çatışmaları hatırlatarak, “Öylesi karanlık günler yaşadık ki, bir birimizin gözlerine bakamaz hale geldik. O karanlık günler geride kaldı. Bu etkinliklerle bir araya gelerek, hem kültürümüze hem sesimize hem de mücadelemize sahip çıkacağız” dedi. 
 
DBB Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı, etkinliğe katılanları selamlayarak, “Hep beraber yürüsek ne sesler çıkarabiliriz, dünya görsün” diye konuştu. Uzun zaman sonra kent halkının özlemini çektiği etkinlikte buluştuklarını dile getiren Mızraklı, “Hepimizin yüreklerinde kocaman emek, sevda büyümüş. Hafızasından aldığı güçle yarın yürüyen gençler, kadınlar görüyorum. Yarın bizimdir” ifadelerini kullandı. 
 
Halkın barışa özlem duyduğunun altını çizen Mızraklı, “Biz her zaman iyiden, haktan, doğrudan yana olduk. Bu halk; gri bulutların dağıldığı, barış zılgıtlarının ve halaylarının özlemiyle yaşıyor. Bizler barışa sevdalı olan, bugün cezaevlerinde olan Gültan Kışanak’a, Fırat Anlı ve Osman Baydemir’e, Selahattin Demirtaş’a selam olsun. Biz yine buradayız, türkülerimiz meydanlarda” diye belirtti. 
 
Mızraklı, şunları söyledi: “Biz her zaman kültürün, sanatın ve festivallerin başkenti olan Amed’te, yeniden barışa giden yolu, barış dinamiklerini ve barış aklını buradan öreceğiz. Bunu yaparken, geçmişimizde biriktirdiğimiz değerler ve hafızayla yabancılaşmadan sürdüreceğiz. Bunu bir söz olarak değil, bir pratik olarak öngörüyoruz. Em bi tenê nexweş in, lê bi hevre pir keyfxweş in.”
 
Daha sonra sahne almasıyla coşkunun yükseldiği etkinlikte konuşan sanatçı Hivron, uzun zamandır kentte konser düzenleyemediklerini belirterek, “Sizinle buluşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Umut ediyorum ki; festivale sahip çıkacaksınız” dedi. Hivron’un seslendirdiği ve gençlerin eşlik ettiği ezgiler ardından sanatçı Mikail Aslan sahne aldı. 
 
Etkinliğin önemine dikkat çeken Aslan, HDP’li belediyelerin bu tür etkinlikleri sürdürmesi gerektiğini söyledi. “Bu coğrafyada nefes alıp vermekte çok zorlandık” diyen Aslan, şöyle devam etti: “Yine kendi ortamlarımızı görmeye başladık. Üzerimizdeki ağırlık çok uzun sürdü. Yakın zamanda İran’a (Rojhilat) gittim. Orayı görünce içinde bulunduğumuz siyasal durum ve sanata acıyasım geldi. Orada da sorunlar var ama insanlar bu kadar korku içerisinde yaşamıyorlar. Bizler kardeşçe yaşamanın, sanatını ve müziğini yapıyoruz. Sanat güzel, birlikte yaşamayı öğretecektir. Sanat ve kültür üzerinden birlikte yaşamayı öğreniyoruz. Bu nedenle sanat önemlidir. Ne olursa olsun kültür ve sanatın devam etmesi gerekiyor.” 
 
Aslan’ın konuşmasını sık sık kesen gençler, “Direne direne kazanacağız” sloganı attı. Aslan’ın seslendirdiği ezgilere eşlik ederek, zılgıtlar eşliğinde halaylar çeken gençlerin coşkusu gecenin geç saatlerine kadar sürdü. Etkinlik verilen konser ardından sona erdi. 
 
Koşuyolu Parkı Açık Hava Etkinlikleri bugün de devam edecek. Etkinlik kapsamında bugün “Kültür ve toplum” konulu panel düzenlenecek, halk kürsüsü kurulacak, MA Müzik Grubu sahne alacak.

1-20190721111811.jpg2-20190721111811.jpg3-946.jpg4-703.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.