Diyarbakır ve bölge illerinde Newroz kutlandı

Diyarbakır ve bölge illerinde Newroz kutlandı

Diyarbakır'da yüz binlerce kişi Newroz'u kutluyor. Türkiye'nin ve dünyanın farklı yerlerinden çok sayıda davetlinin katıldığı kutlamalarda konuşan HDP Eşbaşkanı Pervin Buldan, Afrin'de Demirci Kawa heykelinin yıkılmasına tepki gösterdi.

Diyarbakırılar Newroz’u kutlamak için sabahın erken saatlerinden itibaren Newroz Parkı’nda toplandı. Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) tarafından düzenlenen Newroz kutlamasına gelenler, polis tarafından oluşturulan kontrol noktalarından geçerek Nevruz Parkı’na geldi.
 
Kutlamalara HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, HDP milletvekilleri, Mardin Belediyesi’nin görevden alınan eşbaşkanı Başkanı Ahmet Türk’ün yanı sıra Türkiye’nin farklı yerlerinden ve yurt dışından çok sayıda davetli katılıyor.
 
Kutlamaları, Kürtçe şarkılar eşliğinde başladı. Kurulan platformdan müzik yayınları yapılırken, toplananlar da alanda halay çekti. Kutlama alanının üzerinde sürekli polis helikopterleri uçtu. Newroz kutalamalırana Diyarbakır kent merkezinin yanı sıra çevre il ve ilçelerden de yoğun katılım var.
 
Newroz alanına çıkan Mahabad Bulvarı üzerindeki tüm yollar ve boş araziler bariyerlerle kapatılırken, bölgede yaklaşık 7 bin polisin görev yaptığı bildirildi.
 
Newroz Parkı’nın çevresinde kurulan 5 arama noktasında ve alanda itfaiye ve ambulans ekipleri hazır bekletilirken, alana çakmak, kalem ve parfüm sokulmasına izin verilmedi.
 
Saat ilerledikçe kentteki Newroz alanı doldu. Alanda en çok Afrin’le ilgili sloganlar atıldı.
 
Kutlamalarda açılış konuşmasını HDP İl Eşbaşkanı Mehmet Şerif Camcı yaptı. Camcı, Newroz’un önemine değinerek, Newroz’u kutladı ve “Ne olursa olsun Kürt halkının kazanacak” dedi. Konuşmanın ardından Newroz ateşi yakıldı.
 
Camcı’nın konuşmasının ardından Newroz alanında Afrin'den gelen mesaj olundu. Ardından da Rojava’dan gelen sanatçıların konseri başladı.
 
Konserin ardından HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, bir konuşma yaptı. Konuşmasına, Silav Amed, silav Efrîn, silav Hewlêr silav Mehabad. Cejna we ya serhildan, berxwedan û azadiyê pîroz be. Sevgili Amedliler, çok değerli halkımız, yurt içinden ve yurt dışından Amed’e gelen değerli misafirler hepinizi HDP adına selamlıyorum” dedi.
 
AHMET TÜRK: DOĞRU BİR DAYANIŞMA SAĞLAMALIYIZ
 
Daha sonra Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanlığı görevinden alınarak yerine kayyım atanan Ahmet Türk, bir konuşma yaptı.  7 Haziran seçiminden sonra sindirme politikalarının devreye girdiğini, siyasetçilerin, akademisyenlerin, devrimcilerin hapse atıldığını belirten Türk, son olarak Afrin’e girildiğini söyledi. Türk, şunları söyledi:
 
“Bilsinler ki bütün baskılara rağmen Kürt halkı demokrasi ve özgürlük mücadelesinden vazgeçmeyecektir. Kürtler ulusal birlik sağlamalıdır ve Kürt dostlarının bir araya gelerek demokrasi için mücadele etmelidir. Ortadoğu’da ve Türkiye’de barışın sağlanması için Öcalan’ın üstündeki tecridçin kaldırılması gerekiyor. Doğru bir dayanışmayı sağlayacak büyük bir çalışmanın içinde olmalıyız.”
 
Ahmet Türk’ün konuşmasının ardından Diyarbakır’daki Newroz kutlamaları sona erdi.
 
Newroz, diğer kentlerde de düzenlenen bir dizi etkinlikle kutlandı.
 
Dersim’de Newroz kutlamaları, Seyit Rıza Meydanı’nda, yaklaşık bin kişinin katılımı ile yapıldı. Kutlamalar kalabalığın Nevruz ateşi yakması ile başladı. Kutlamaya HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü ile çok sayıda sivil toplum örgütü ve siyasi parti temsilcisi de katıldı. Kutlamada konuşan HDP Parti Meclis Üyesi Çiğdem Küçükkeleş, şunları söyledi:
 
“Biz nevruzu Hızır ile karşılayanlarız. Biz karda, kışta dara düşen, helalleşen, ikrarlaşan toplumlar olarak bugün coğrafya ile helalleşip Hızır ile bütünleştirip, nevruzu kutlayanlarız. Nevruz bizce bir günden ibaret değil. Nevruz bir bayramdan da ibaret değil. Nevruz yeni baştan yeşerdiğimiz bir gündür. Doğa ile birlikte yeni baştan doğduğumuz bir gündür. Nevruz insanlığın var olduğu günden bugüne taşıdığımız kültürümüzdür. Biz hep azmış gibi görünen, mağlup olmuş gibi görünen ama bugün insanlığı ayakta tutan damarız.”
 
BATMAN, VAN, CİZRE. NUSAYBİN
 
Batman’da onbinlerce kişi Newroz kutlamalarına katılmak için sabahın erken saatlerinden itibaren Yeni Otogar yanında bulunan Newroz Alanı’na gitti. Kadınlar alanda yöresel kıyafetleriyle katıldığı kutlamalarda Barış Anneleri, Afrin’e destek amacıyla ellerinde zeytin dallarıyla alana giriş yaptı.
 
Van’da Newroz kutlamaları Van gölü’nün kıyısında yer alan Van Kalesi’nin eteğindeki alanda yapıldı. kutlamalara çok sayıda kişi katıldı.
 
Nevroz, Şırnak’ın Cizre ve Mardin’in Nusaybin ilçesinde de düzenlenen etkinliklerle kutlandı. (DUVAR)
 
newrioz-001.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.