Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediye Başkanları görevden alındı

Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediye Başkanları görevden alındı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı, Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Başkanı Ahmet Türk ve Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Bedia Özgökçe Ertan görevden alındı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı, Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Başkanı Ahmet Türk ve Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Bedia Özgökçe Ertan görevden alındı. Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Mardin Valisi Mustafa Yaman, Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, belediye başkan vekili olarak görevlendirildi.

İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada; Mızraklı, Türk ve Ertan'ın "terör örgütleriyle iltisak-irtibatı olduğu", "terör örgütlerine destek verdikleri yönünde tespit ve deliller bulunduğu" belirtildi.

Açıklamada üç belediye başkanının, "haklarındaki adli/idari soruşturma/kovuşturmaların selameti için" Anayasa'nın 127. maddesiyle 5393 Sayılı Belediye Kanunu'nun 47. maddesi uyarınca geçici bir tedbir olarak görevlerinden uzaklaştırıldıkları kaydedildi.

Ayrıca aynı kanunun 45. maddesi uyarınca üç ismin yerlerine belediye başkan vekillerinin görevlendirildiği kaydedildi.

Açıklamada görevden alınan belediye başkanlarıyla ilgili olarak, "bazı belediyeleri terör faaliyetlerinin desteklenmesi için militan kaynağı, mali kaynak ve araç-gerecin temin edildiği lojistik merkezlere dönüştürmeye çalıştılar" ifadeleri de yer aldı.

İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre görevden alınan belediye başkanlarından Adnan Selçuk Mızraklı hakkında 1 kovuşturma ve 8 soruşturma, Ahmet Türk hakkında 2 kovuşturma ve 4 soruşturma, Bedia Özgökçe Ertan hakkında da 1 kovuşturma ve 6 soruşturma dosyası bulunuyor.

Kararın açıklanması öncesi Diyarbakır, Mardin ve Van belediyeleri polis kordonuna alınmıştı.

Görevden alınan belediye başkanları 31 Mart yerel seçimlerinde ne kadar oy almıştı?

Diyarbakır    Adnan Selçuk Mızraklı - Hülya Alökmen Uyanık    %63

Mardin    Ahmet Türk - Figen Altındağ    %56

Van    Bedia Özgökçe Ertan - Mustafa Avcı    %54

Sosyal medyada görevden alındığına ilişkin haberlerin yayılması sonrası BBC Türkçe'ye konuşan Adnan Selçuk Mızraklı, seçmen iradesinin bütün değerlerin üzerinde olduğunu söyledi.

"Burada çok farklı bir niyet var. Bu, Türkiye'deki siyaset ikliminin başka bir yere evriltilmesi, bundan sonraki siyasetin aritmetiğinden tutun ruhuna kadar, Türkiye'deki demokrasi değerlerine kadar, temsili bütün mekanizmalara olan güveni sarsacak bir darbe durumudur" diyen Mızraklı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Buna sadece görevden alma olarak bakmamak gerek. Orada üç büyük il tarif ediyor. Ama ortaya çıkan durumun gerek parlamento düzeyinde seçilmişler açısından güçlü yansımaları olacak, gerekse de yerellerde seçilmişler açısından ciddi sonuçları olacak.

Görevden alınan Diyarbakır Belediye Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı, görevden almaları 'siyasal darbe' olarak niteliyor.

"Türkiye bundan sonra başka bir Türkiye olarak yoluna devam eder. Artık demokrasi çıtası itibariyle bir kat daha aşağıya düşmüş bir yerden devam eder."

Öte yandan Diyarbakır'da bazı evlere baskınlar yapıldığı ve gözaltına alınanlar arasında Demokratik Bölgeler Partisi MYK üyesi Sevim Biçici ile HDP il yöneticisi Kadir İnanır'ın da olduğu öğrenildi.

Diyarbakır, Van, Mardin belediyelerinin internet siteleri kapatıldı

İçişleri Bakanlığı'nın belediye başkanlarını görevden aldığı Diyarbakır, Van ve Mardin'de büyükşehir belediyelerine ait internet siteleri kapatıldı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin internet sitesine "Bakım aşamıasında, sitemiz en kısa sürede yayın hayatına başlayacak" notu düşüldü.

Mardin Büyükşehir Belediyesi'nin internet sitesine ise "çok yakında sizlerleyiz" notu yazıldı.

Van Büyükşehir Belediyesi'nin internet sitesinde de benzer şekilde "sitede bakım ve güncelleme çalışaması yapılmaktadır, lütfen daha sonra ziyaret ediniz" notu yer alıyor.

Mardin Büyükşehir Belediyesi'nin resmi Twitter hesabından ise belediye başkanlığına atanan Mardin Valisi Mustafa Yaman'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile fotoğrafı "Mardinimiz için yeniden işbaşındayız" mesajıyla paylaşıldı .

29 ilde 418 kişi gözaltına alındı

İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan bir diğer açıklamada ise 29 ilde yürütülen operasyonlarda 418 kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

Diyarbakır'da gözaltına alınanlar arasında Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Merkez Yürütme Konseyi üyesi Sevim Biçici, HDP il yöneticisi Kadir İnanır ve Şiyar Dağ da var.

HDP'nin Diyarbakır Eş Başkanları Zeyyat Ceylan ve Hülya Alökmen Uyanık'ın da yapılan polis baskını sırasında evlerinde olmadıkları öğrenildi.

Zeyyat Ceylan 31 Mart yerel seçimlerinde Diyarbakır'ın en büyük merkez ilçesi Bağlar'dan belediye başkanı seçildi. Ceylan, Kanun Hükmüne Kararname (KHK) ile öğretmenlikten ihraç edildiği için YSK kararı ile mazbatası verilmeyen sekiz HDP'li belediye başkanından biri.

Hülya Alökmen Uyanık da yine KHK ile görevine son verilen eski bir sağlık çalışanı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı adayı olarak yerel seçimlere girdi ve belediye meclis üyeliğine seçildi. Uyanık da, Ceylan gibi KHK'lı olduğu için meclis üyeliği mazbatasını alamadı.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, "Büyük çoğunlukla halkın tercih ettiği belediye başkanlarını görevden almak iktidarın kendi varlığını tartışmaya açmasıdır" diyerek görevden almalara tepki gösterdi.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel Twitter'dan paylaştığı mesajda görevden almalara tepki gösterdi ve "AKP iktidarı yine demokrasiyi değil faşizmi seçti" dedi.

CHP İstanbul milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediye başkanlarının görevden alınmasının "siyasal darbe" olduğunu söyleyerek tepki gösterdi.

Tanrıkulu paylaştığı Twitter mesajında kayyum atamalarının hukuka aykırı olduğunu söyledi.

İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu ise alınan kararla ilgili olarak, "Bunun anlamı sadece demokrasinin iptal eğilmesi değil, aynı zamanda halkın meşru siyasetten umudu kesmesinin istenmesidir" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
1 Yorum