Diyarbakır Barosu'ndan Tahir Elçi açıklaması

Diyarbakır Barosu'ndan Tahir Elçi açıklaması

Diyarbakır Barosu: Tahir Elçi raporundaki üç polis kuvvetli şüpheli, beklentimiz haklarında tutuklama kararı verilmesi

Tahir Elçi’nin vurulması ile ilgili Diyarbakır Barosu’nun hazırlatmış olduğu teknik rapor bir basın açıklaması ile kamuoyuna açıklandı.

Açıklama Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın ve avukat Barış Yavuz tarafından yapıldı.

Rapor, Tahir Elçi’nin ölümüne sebep olan kurşunun kamera kayıtlarına takılan üç polis memurunun silahından çıkmış olma ihtimali üzerinde duruyor.

Cihan Aydın, Raporun Adalet Bakanlığı ile paylaştığını söyledi ama şimdiye kadar herhangi bir geri dönüş yapılmadığını ifade etti.

Aydın ve Yavuz, raporun 14 Aralık tarihinde Diyarbakır Başsavcılığına paylaştıklarını da belirtti.

Cihan Aydın, üç şüpheli polisin şüpheli olarak soruşturmaya dahil edilmesini istediklerini söyledi.

Tahir Elçi'nin öldürülmesi: Yeni rapor açıklandı

Diyarbakır Barosu'nun açıklamasının bir kısmı şöyle:

"Soruşturma kapsamında savcılık henüz ekstra bir yargılama faaliyeti yapmış değil.

"Bizim beklentimiz şu: Tamamen bilimsel verilerle yapılan bu çalışmada tüm deliller bir bütün olarak yer almış.

"Var olan sonuç üç polis memurunun kuvvetli şüpheli olduğu. Bilimsel olarak bu üç memurdan biri kuvvetli suç şüphesi altında.

"Beklentimiz bir an önce polis memurlarının şüpheli olarak ifadelerinin alınması, bu kişiler hakkında tutuklama kararının verilmesi. Soruşturmayı daha kapsamlı hale getirmesi.

"Savcılık soruşturma kapsamında bazı telefon kayıtları ve HTS’leri istemiş ancak mahkeme dosyada tanık olan kişiler için böyle bir talep olamaz demiş.

"Biraz gönülsüz bir soruşturma gibi ilerliyor. Tahir Elçi ‘Aydınlatılmayan cinayet yok, aydınlatılmak istenmeyen cinayet var’ demişti.

"Cezasızlar durumu Türkiye Hukuku’nun büyük bir sorunu ve Tahir Bey’in cinayeti de cezasızlık durumu ile karşı karşıya.

"Biz ilelebet beklemeyeceğiz, soruşturma makamının ne yapacağını o bir süre gözlemleyeceğiz. Ya raporu ciddiye almaz ya da raporu bilirkişilere gönderir.

"Bu rapor CMK 67 fıkrasında belirtilen uzman raporudur.

"A planı, bekleyeceğiz B planı eğer ilerleme olmazsa Anayasa Mahkemesi ve Uluslararası Mahkemelere başvuracağız." (BBC Türkçe) 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.