Dışişleri'nden 'füze savunma sistemi' açıklaması: ABD ve EUROSAM ile görüşüyoruz

Dışişleri'nden 'füze savunma sistemi' açıklaması: ABD ve EUROSAM ile görüşüyoruz

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aksoy, Türkiye'nin füze savunma sistemi için ABD ve EUROSAM'la görüştüğünü söyledi. Aksoy, Dışişleri Müsteşarı'nın Menbiç konusunu görüşmek üzere haftaya ABD'ye gidebileceğini da açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Türkiye’nin Rusya’dan satın almak için anlaşma imzaladığı S-400 hava savunma sistemlerine karşı Washington yönetiminin kendi teklifini Ankara’ya sunacağı yönünde bir bilginin kendilerine ulaşmadığını belirtti. Aksoy, Patriot hava savunma füzeleri hakkında ABD ile görüşmelerin devam ettiğini de belirtti.

Aksoy, düzenlediği basın toplantısında dün Sabah gazetesinde yer alan ABD Dışişleri Bakanlığı’nda askeri ve diplomasi ilişkiler departmanından sorumlu Büyükelçi Tina Kaidanow’un bu ay sonunda, Türkiye’yi ziyaret edeceği ve Türkiye’ye S-400 hava savunma sistemlerine alternatif olarak Patriot tipi hava savunma sistemleri alması teklifi sunacağı haberiyle ilgili bir soru üzerine şöyle konuştu:

“Bu konuda henüz bize bir bilgi ulaşmadı, o haberin ne derece doğru olduğunu bilemiyorum. Ancak bizim hava savunması ihtiyaçlarımızı gidermeye yönelik çalışmamızın 10 senelik bir geçmişi var. Bu süreçte ABD dahil olmak üzere öncelikle müttefiklerimizle temas kurduk ancak maalesef olumlu sonuç alamadık. Rusya ise bize acil ihtiyacımızı karşılamak üzere çok cazip bir teklif sundu ve neticede Rusya’dan S-400 sistemi tedarik edilmesi kararlaştırıldı. Önemli bir husus, bu sistem kendi başına işletilecek ve NATO yetenekleriyle entegre edilmeyecek. NATO ile birlikte bir sistem geliştirme hedefimiz ise devam ediyor. EUROSAM konsorsiyumu aracılığıyla Fransa ve İtalya ile yürüttüğümüz işbirliği bu amaca yönelik. Ayrıca Patriot sistemiyle ilgili olarak ABD ile temaslarımızın devam ettiğini söylemeliyim.”

‘MÜSTEŞAR MENBİÇ İÇİN ABD’YE GİDECEK’

Sözcü Aksoy, Dışişleri Müsteşarı Ümit Yalçın’ın gelecek hafta ABD’ye gidebileceğini de söyledi. Menbiç görüşmeleri kapsamında yapılacak ziyarette ABD ile ortak görüşe varma üzerine çalışılacağı belirtildi.

Sözcü Hami Aksoy, ABD Başkanı Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı McMaster’ın görevden alınması konusunda “Bu nöbet değişiminin, ülkelerimiz arasındaki sorunların çözümü için var olan çabaları güçlendirmesine vesile olmasını bekliyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

‘ALMANYA’YA 2 NOTA VERİLDİ’

Aksoy, Almanya’da camilere yapılan saldırı nedeniyle Almanya’ya 2 nota verildiğini de söylerken “AB zirvesinden, Gümrük Birliği’nin güncellenmesi, vize serbestisinin sağlanması ve Suriyelilere yönelik mali yardımın hızlandırılmasını bekliyoruz” dedi.

Aksoy, Irak’a sınır ötesi operasyon yapılacağı iddialarına ilişkinse “Sınırlarımızda terör koridoru oluşturulmasına izin vermeyeceğiz, kimse ham hayal görmesin” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.