Dış Gebelik Nedir? Dış Genelik Nasıl Tedavi Edilir?

Dış Gebelik Nedir? Dış Genelik Nasıl Tedavi Edilir?

Döllenmiş yumurtanın rahim içinde değil de rahmin iç hattı dışında yerleşmesi ve büyümesine dış gebelik denir.

Döllenmiş yumurtanın rahim içinde değil de rahmin iç hattı dışında yerleşmesi ve büyümesine dış gebelik denir. Her kadında her ay bir yumurta üretilir ve fallop tüpünde erkeğe ait sperm ile karşılaşmak ve döllenme olmak için yolculuğa çıkar. Normal bir gebelikte döllenmiş yumurta fallop tüpündeki yolculuğunu tamamlayarak 3 ila 5 gün içerisinde rahim içine ulaşır. Zigot büyümeye devam ederken rahim duvarına tutunur ve gelişiminin ilk iki ayında zigot halinden embriyo haline dönüşür. Fakat bu olayın gerçekleşmemesi durumunda dış gebelikmeydana gelir. Fallop tüpünde tıkanma ve daralma söz konusu olduğu için zigot büyümez. Zigot büyümeye çalışırken tüpün ince duvarları iyice gerilir ve sonunda patlar. Tüpün patlamasıyla kişi ciddi kanama ve hatta ölüm riski ile karşı karşıya kalır.

Dış Gebelik Sebepleri Nelerdir?

Dış gebelik geçiren kadınların %50 sinde pelvikinflamatuar hastalık görülmektedir. Bu fallop tüplerinin enfeksiyonudur ve yumurtalıklara yayılabilir. Çoğunlukla Gonore ve Clamidiaenfeksiyinlarısebep olmaktadır. Bu enfeksiyonlar genellikle cinsel yolla bulaşmaktadır.

Dış Gebelik Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Dış gebelik ciddi kanama ve ölümle sonuçlanabileceği için acil tedavi gerektirir. Erken tedavi tüpün korunması ve ilerideki gebelikler için çok önemlidir. Eğer dış gebelik çok erken farkedildiyse dış gebelik tedavisi olarak Metotrexate adlı ilaç verilebilir. Metotrexate adlı ilaçtan en iyi sonucu alabilmek için gebelik 6 haftadan küçük olmalıdır ve tubal kitle çapı 3.5 cm' i geçmemelidir.

Dış gebelik tedavisinde etkili olmaktadır ve çoğu yan etkileri hafif ve geçicidir. Fakat laparaskopide dış gebelik saplanmış ise dış gebelik tedavisi olarak cerrahi tedavi gerekir. Karın içine yapılan küçük bir kesi ile dış gebelik kitlesinin çıkarılması için cerrahi aletler batın içerisine yerleştirilir. Etkilenmiş fallop tüpü onarılabilir ya da gerekirse çıkarılabilir. Çoğu hasta ve doktor bu durum için laparaskopi yöntemini tercih eder. Çünkü küçük kesi daha hızlı bir şekilde toparlanmaya yardımcı olur.

Dış Gebelik Nasıl Önlenir?

Dış gebelik önlenemez. Ancak dış gebeliklerinin büyük bir kısmını oluşturan tubal gebelikler fallop tüplerinde hasar yaratan durumlardan kaçınılarak bu durum önlenebilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.