Depremin bilançosu ağırlaşıyor: Ölü sayısı 400'ü aştı

Depremin bilançosu ağırlaşıyor: Ölü sayısı 400'ü aştı

​Irak-İran sınırında meydana gelen 7.3 büyüklüğündeki deprem sınırın İran'ın Kirmanşah eyaletindeki yerleşim bölgelerinde yıkıma neden oldu.

İran-Irak sınır bölgesinde Pazar akşamı şiddetli bir deprem meydana geldi. İranlı yetkililer, 7.3 büyüklüğündeki deprem nedeniyle İran'da en az 407 kişinin hayatını kaybettiğini belirtti. Ülkedeki yaralı sayısı, resmi makamlarca 6 bin 700 olarak açıklandı.

İran'ın yarı resmi haber ajansı Tasnim ise ülkedeki can kaybını 445, yaralı sayısını 7 bin 370 olarak duyurdu.

Kirmanşah eyaletindeki Serpol Zehap kentinin, depremden en büyük hasarı gören yer olduğu bildiriliyor.

Depremde iki ülkeden toplamda hayatını kaybettiği açıklanan yaklaşık 350 kişiden, AFP haber ajansının ulaştığı verilere göre 336'sı bu bölgede hayatını kaybetti.

Almanya'daki Potsdam Jeolojik Araştırma Merkezi, depremin merkez üssünü Tahran'ın 500 kilometre batısında Irak sınırındaki Kirmanşah vilayeti olarak açıkladı.

Depremin yerin yaklaşık 34 kilometre derinliğinde meydana geldiği bildirildi. ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu (USGS) ise depremin üssünü Irak'ın Halepçe kentinin 31 kilometre doğusu olarak açıkladı ve depremin yerin yaklaşık 23 kilometre derinliğinde meydana geldiğini bildirdi.

Depremin yaklaşık 20 saniye sürdüğü ve bölgede son 30 yılda yaşanan en şiddetli deprem olduğu belirtidi.

İranlı yetkililer 7.3 büyüklüğündeki depremin ardından yaklaşık 118 artçı depremin yaşandığını bildirdi.

Irak'ta da can kaybı var

Irak Sağlık Bakanı, depremin yedisi Kuzey Irak'ta olmak üzere sekiz can kaybına neden olduğunu ve 535 kişinin de yaralandığı duyurdu. Halepçe ve Süleymaniye kentlerinde birçok binada elektriklerin kesik olduğu bildirildi.

Depremin Türkiye ve İsrail'de de hissedildiği belirtildi. 

Türkiye'den bölgeye gönderilen ilk yardım konvoyunun Kuzey Irak'a ulaştığı bildirildi. Türk Kızılayı bincerle çadır, yatak, battaniye, taşınabilir mutfak ve ısıtma cihazlarının bölgeye ulaştırılacağını açıklamıştı.

1990 yılında İran’ın Gilan vilayetindeki Rudbar’da meydana gelen 7.4 büyüklüğündeki depremde yaklaşık 35 bin kişi hayatını kaybetmişti. İran‘ı sarsan en büyük depremlerden biri de 2003 yılında ülkenin güneydoğusundaki Bam kentinde meydana gelmiş, bu depremde de yaklaşık 26 bin kişi hayatını kaybetmişti.

Acı bilançonun görüntüleri ise yürek yakıyor

13-027.jpg15-005.jpg1-222.jpg2-199.jpg

3-153.jpg4-126.jpg5-086.jpg

7-051.jpg8-038.jpg9-026.jpg10-031.jpg6-068.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.