Demirtaş ve Yüksekdağ için istenen ceza belli oldu

Demirtaş ve Yüksekdağ için istenen ceza belli oldu

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında tutuklanan HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş hakkında 142 yıla kadar, Figen Yüksekdağ hakkında ise 83 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandı.

Soruşturma kapsamında iki isim için iddianame hazırlandı.

43 yıldan 142 yıla kadar hapsi istenen Demirtaş, ‘terör örgütü yöneticiliği yapmak,' ‘terör örgütü propagandası yapmak,' ‘toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet', ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik,' ‘halkı kanunlara uymamaya tahrik' ve ‘suçu ve suçluyu övmek'le suçlanıyor.

30 yıldan 83 yıla kadar hapsi istenen Yüksekdağ ise ‘toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet,' ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik' ve ‘suç işlemeye tahrik'le suçlanıyor. Sunulan iddianame, mahkeme tarafından henüz kabul edilmiş değil.

EŞ BAŞKANLAR DAHİL 11 VEKİL TUTUKLU

Yüksekdağ ve Demirtaş'ın da aralarında olduğu HDP'li 12 vekil, 4 Kasım'da sabaha karşı evlerine yapılan polis baskınıyla gözaltına alınmıştı. Diyarbakır milletvekilleri Ziya Pir ve İmam Taşçıer ile Ankara milletvekili Sırrı Süreyya Önder ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. Demirtaş ve Yüksekdağ'la birlikte grup başkan vekili İdris Baluken, Şırnak milletvekilleri Leyla Birlik ve Selma Irmak, Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan, Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım ve Şırnak Milletvekili Ferhat Encü tutuklanmıştı. İki gün sonra da Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan tutuklanmıştı. HDP Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel ve Siirt Milletvekili Besime Konca da Ankara'da gözaltına alınmalarının ardından 12 Aralık'ta tutuklanmıştı. Böylece tutuklu vekil sayısı 12'ye yükselmişti. Birlik'in tahliye edilmesiyle beraber tutuklu HDP'li vekillerin sayısı 11'e düşmüştü.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.