Dede, Yüksekova'daki toz ve çevre kirliliğine dikkat çekti

Dede, Yüksekova'daki toz ve çevre kirliliğine dikkat çekti

HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, Yüksekova'daki alt yapı çalışmaları nedeniyle ilçe halkının toz ve çevre kirliliğinden dolayı büyük bir mağduriyet yaşadığını söyledi.

HAKKARİ OBJEKTİF HABER

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde iki yılı aşkın bir süredir süren alt yapı çalışmaları nedeniye çarşı merkezi ve bir çok mahallede ortaya çıkan toz nedeniyle vatandaşlar mağduriyet yaşarken, HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede konuya ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Dede, açıklamasında şu ifadeler yer verdi: 

“Yüksekova'da ortak yaşam alanlarımız olan meydanlar, parklar, caddeler, sokaklar ve kentin hemen hemen her noktasında yürütülmekte olan, insanı ve doğayı dıştalayıp rantı esas alan altyapı çalışmalarından dolayı halk sağlığı ciddi tehdit altındadır.

Bu fütursuzca yapılan ya da yapıldığı söylenen altyapı çalışmalarından dolayı kentimiz toz bulutu altında bırakılarak sağlık üzerinde hem kısa hem de uzun süreli etkiler yaratılmaktadır. Kısa süreli etkiler arasında gözlerin tahriş olması, boğazda yanma hissi, öksürme ve,hapşırma sayılabilir. Alt ve üst solunum yolları hastalıklarının ortaya çıkmasına ve varolan hastalıkların şiddetlenmesine neden olmaktadır.Amfizem, kronik obstrüktif hava yolu hastalıkları (KOAH) ,astım gibi mevcut solunum hastalıklarına sahip olanlar için kişinin belirli tozlara maruz kalmasındaki küçük artışlar bile belirtileri kötüleştirebilir. Yüksek yoğunluklu tozlara uzun süreli veya devamlı maruz kalınmasının, akciğer fonksiyonunu azalttığı, solunum ve kalp rahatsızlığından müstarip olma ihtimaline katkıda bulunduğu bilinmektedir. Halihazırda solunum ve kalp rahatsızlıkları yaşayanlar daha büyük risk altındadır; bebekler ve yaşlılar, yüksek toz yoğunluğuna maruz kalma yüzünden uzun vadeli sorunlar geliştirme eğilimi gösterirler.

Her bir köşesi kazılan kentimizde sürdürülen altyapı, yol ve inşaat çalışmaları için yine kentin etrafında mantar gibi türeyen kum ve taş ocakları halk sağlığını tehdit etmenin yanısıra ekolojik zararlara da yol açmaktadır. Bu ocaklarda yapılan faaliyetler sonucu oluşan tozlar, bitki örtüsünün ve ekili alanların zarar görmesine neden olmaktadır. Ayrıca adı konulmamış bir ekonomik ambargo altında olan ilçemiz esnafı;toz ve çevre kirliliğinden dolayı büyük mağduriyet yaşamaktadır.

HDP;  kapitalizmin doğayı, kültürel ve doğal varlıkları ve yaşamı metalaştırarak sömürmesine karşı ekosistemle barışık ve onu korumayı ilke edinir. Bu çerçevede ilçemizi inşaat alanı haline getiren yetkililere sesleniyor ve bir çağrıda bulunuyoruz. Yukarıda belirttiğimiz nedenlerden dolayı ilçeyi toz bulutu içinde bırakan ,halk ve çevre sağlığını tehdit eden bu  pervasızlığın derhal doğa ve insan merkezli olarak evrilmesi için gerekli adımların atılmasını,şeffaf ve halkın karar merkezinde yer aldığı bir yerel yönetim anlayışıyla alt yapı çalışmalarının yapılmasını talep ediyoruz. Unutmayın; herkes sağlıklı, dengeli bir doğal çevrede yaşamak hakkına sahiptir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
2 Yorum