Hakkarili kadınların tahin mesaisi

Hakkari’nin Geçimli Köyündeki 120 yıllık su değirmeni yıllara meydan okurken, tarihi değirmende öğütülüp tahine dönüşen susamlarda kadının büyük emeği var.

HABER / TURGUT SARI

Uzun süre tok tutması, vücuda enerji vermesi nedeniyle ramazan ayı ile kış aylarında en çok tüketilen gıdalardan biri olan tahin, Hakkari’nin geçimli köyündeki tarihi su değirmeninde hiçbir katkı maddesi kullanılmadan üretiliyor.

Lezzeti ile meşhur Geçimli Tahininin üretimi ise oldukça meşakkatli. Baharın ilk aylarında köyün üst bölgesindeki küçük tarlalara ekilen ve yaz boyunca çapası yapılıp biçilen susamlar kurutma işlemlerinin ayıklanıp kavrulma aşamasına kadar farklı farklı aşamalardan geçiriliyor.

Bu zorlu süreçler de ise en büyük yük kadınların omuzunda. Torbalara konulan susamlar erkekler tarafından sopalarla dövülerek kabuklarından ayırılırken, kadınlar da susamları soğuk suya aldırmadan yıkıyor.

Eşi ile birlikte köydeki tarlasında susam ektiğini anlatan Fetiha Ertuş, “Bahar aylarında tarlamızda ekim yapıyoruz. Sonra susamları kaldırıp kurutuyoruz. Daha sonra suda yıkıyoruz. Değirmene götürüp beyazlatıyoruz. Tencerelere koyup temizce yıkıyoruz. Sonra yeniden değirmene götürüp bu defa kavuruyoruz. Son olarak değirmende tahine dönüşüyor. Genelde ihtiyacımız için üretiyoruz. Artanı ise satıyoruz” dedi.

Teknolojiye meydan okuyan ve suyla çalışan değirmenin sahibi İsmail Ediş ise tahin hazırlamanın meşakkatli bir iş olduğunu söyledi. 

Haziran başında susamın ekildiğini anlatan Ediş, 3 ay sonra çıkarttıkları susamın değirmene getirilip tahin olana kadar 7 ayrı işlemden geçirildiğini ve yörenin en kaliteli tahinini elde etiklerini kaydetti.

3.jpg

4.jpg

2-001.jpg

11.jpg

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.