Dağların Başkentine Hoşgeldiniz

   Merhaba saygıdeğer Hakkâri objektif haber okuyucuları sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum.

 Belki bilirsiniz veya duymuşsunuz buraya gelmeden önce ismini öğrenirsiniz. Kısacası dağların başkenti diye anılır. Ve hafızalarda o görkemli ve heybetli sümbül dağı kalır. Ülkemizin birçok farklı kentinden Hakkâri’ye gelen sevgili öğretmenler. Bu yörenin bir çocuğu olarak Hakkâri’yi tanıtmak istedim. Öncelikle şehrimize hoş geldiniz, sefalar getirdiniz.

 Mütevazidir Hakkâri. Misafirperverliğiyle ün yapmış gönüllerde taht kurmuş ülkemizin güzide şehirlerinden bir yerdir. Burnu havada istekler, kendini aşan arzular içerisinde değildir bu kent. Aksine dışardan gelen misafirini en iyi şekilde ağırlayan serhat bir şehirdir Hakkâri. Zamanla o sıcacık yüreğindeki sevgiyi misafirine gösterdiğinde Hakkâri’de olmanın sevinci ve mutluluğunu yaşayacaksınız. Doğa güzellikleri yanında tarihi değerleri içerisinde barındıran daha da doğrusu bağrında barındırdığı insanlarıyla çok daha büyük değere sahip bir şehirdir Hakkâri.

 Coğrafi olarak ülkemizin birçok kentine mesafe uzaklığı vardır fakat gönül uzaklığı yoktur. Gönül yakınlığı vardır. Batıdan Doğuya doğru uzanan bir gönül köprüsüdür. Paylaşmasını bilen candan öte insanlarıyla karşılaşırsınız sokaklarında. Bir hafta sonu kendinizi yaylalarına bırakın. Koçerlerin bin yaşındaki sürülerinin peşinde sarardıkça otlar, o yayladan o yaylaya geçiş güzergâhın da otlu peynirin, koyun yağının, yoğurdun tadı yıllar boyunca damağınızda kalacak. Yemyeşil çayırlarla kaplı yüksek dağları, bereket kokan toprakları, zirvelerde çözülmeyen buzullarıyla sizi kendine hayran bırakır.

‘Eğer tadını bilirseniz,

Ekmeği paylaşmak ekmekten daha lezzetlidir’

(Necip Fazıl Kısakürek)

 Ya Berçelan yaylası, Seyithan gölü, koçanıs kilisesi ve eşsiz lis buzul gölleri Doğası manzarası yeşilliği çok etkileyici ve sözlere sığacak gibi değil.. Dünyada nadir yetişen anavatanı Hakkâri diyebileceğimiz dillere destan ters lalelerin içinde fotoğraf çekmek için sabırsızlanacaksınız. Karlı zirveleriyle kendine hayran bırakan cilo dağları ve sat gölleri. Yürüdükçe renk renk çiçeklerle şenlenmiş sırtların o yamacındaki güzelliği keşfedeceksiniz.  Şemdinli’de Seyit Taha hazretlerinin kabrini ziyaret edip, Nehri Şemdinli’nin balığını ömrünüz boyunca tat olarak damağınızda hissedeceksiniz. 

ŞEMDİNLİ-NEHRİ KÖYÜ-TAŞ KÖPRÜ

4124305_orig.jpg

BERÇELAN YAYLASI- SEYİTHAN GÖLÜ

seyithan-golu.jpg

 Çel (Çukurca) kalesinin eteklerinde konumlanmış o tarihi taş evleri sizi kendine tutkun bırakır. Susam değirmeninden o lezzetini asla kaçırmak istemeyeceğiniz tahinin tadı kalıyor damaklarda. Yol kıyısında size eşlik edecek pirinç tarlaları, o görkemli Şıne dağının heybetine tanık olacaksınız. Bu dağı ilk görenler Ankara Ulustaki iş bankasına benzetirler. akşam güneşinin kızıllığı çoktandır Zap vadisine vurmuş olduğunu göreceksiniz. Hırçın akan zap suyunun sesi kulaklarınızı çınlatacak, türkülere konu olan bu vadide Rafting sporu yapmak için en ideal yerin Hakkâri olduğunu fark edeceksiniz. Sevgili Öğretmenlerimiz sizleri bu güzelim coğrafyanın ihtişamlı güzelliği ile baş başa bırakıyorum.

Hoş geldiniz dostlar, sefa geldiniz.

ÇUKURCA-TAŞ EVLER

2-20200901130811.jpg

ŞINE-DAĞI

4319a9429fd0c60f4b733d533d156f9d.jpg

HAKKARİ'YE BİR DE BURDAN BAKIN!

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.