Dağ keçilerinin avlanma ihalesinin iptali için Orman Bakanlığı'na dilekçe

Dağ keçilerinin avlanma ihalesinin iptali için Orman Bakanlığı'na dilekçe

HDP Milletvekili Alican Önlü, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Dersim’de yaban dağ keçilerinin avlanması için yapacağı ihalenin iptal edilmesi için Bakanlığa dilekçe verdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Alican Önlü, Tarım ve Orman Bakanlığı 15. Bölge Müdürlüğü’nün dağ keçilerinin avlanması düzenlenecek ihalenin iptal edilmesi istemiyle Bakanlığa dilekçe il başvuruda bulundu.

Önlü dilekçesinde, “Tarım ve Orman Bakanlığı 15. Bölge Müdürlüğü tarafından Tunceli halkının kutsal atfettiği dağ keçilerini avlatmak için ihale açıldığı birçok basın yayın kurumunda yer almıştır. Söz konusu ihale kapsamında avcılar için Tunceli’nin Aliboğazı ve Salördek bölgesinde 5, Darıkent ve Gökçek bölgesinde 5, Büyükyurt ve Çıralı bölgesinde 5 ve Derindere ile Kocatepe bölgesinde 2 olmak üzere toplamda 17 dağ keçisinin vurulması için 13 Temmuz 2020 tarihinde ihale yapılacaktır” bilgisini paylaştı.

Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere göre söz konusu dağ keçilerinin nesli tükenmekle karşı karşıya olduğu için koruma altına alınması gerektiğine dikkati çeken Önlü, dilekçesinde şunları belirtti: “Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi’ne (Bern Sözleşmesi) göre, ilimizin coğrafyasında bulunan çengelli boynuzlu dağ keçileri ve Bezuvarlar nesli yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunan ve kesin olarak koruma altına alınması gereken hayvan türleri arasında belirlenmiştir. Gerek Bern Sözleşmesi gerek ise Tunceli halkının kutsal olarak gördüğü hayvanların öldürülmesine ilişkin yapılacak olan ihalenin iptal edilmesini istiyoruz. Gereğinin yapılmasını arz ederim.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.