Cumhurbaşkanı Erdoğan BM  Genel Kurulu'nda konuştu

Cumhurbaşkanı Erdoğan BM Genel Kurulu'nda konuştu

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, ilk kez online olarak gerçekleşecek olan Birleşmiş Milletler (BM) 75. Genel Kurulu'nda konuştu.

Erdoğan “Salgının başlarında, ülkelerin kendi hallerine terk edildiği bir manzara ortaya çıktı. Böylece, yıllardan beri bu kürsüden ısrarla dile getirdiğim 'Dünya beşten büyüktür' tezinin haklılığını bir kez daha görmüş olduk” dedi.

BM Güvenlik Konseyi’nin yeniden yapılandırılması mesajını tekrarlayan Erdoğan, "Etkin çok taraflılık, etkin çok taraflı kurumların varlığını gerektirir. Güvenlik Konseyi'nin yeniden yapılandırılmasıyla başlayarak anlamlı ve etkin kurumlara sahip olmalıyız” dedi.

Erdoğan, “Uluslararası örgütlerdeki itibar kaybının önüne geçmek için öncelikle zihniyetimizi, kurumlarımızı ve kurallarımızı gözden geçirmeliyiz” diye konuştu.

Erdoğan, dünyadaki aşı çalışmalarını işaret ederek “Hangi ülkede üretilirse üretilsin, kullanıma hazır hale getirilecek aşılar insanlığın ortak istifadesine sunulmalıdır” ifadelerini kullandı.

"Uluslararası toplum olarak tüm terör örgütlerine karşı aynı ilkeli tutumu takınmadan Suriye meselesine kalıcı çözüm bulamayız” diyen Erdoğan, Türkiye gibi ülkelerin sığınmacılara ev sahipliği yaparak insanlık onurunu kurtardığını ifade etti.

Erdoğan, İsrail ile diplomatik ilişki kuran ülkelerle ilgili olarak, “Türkiye olarak Filistin halkının rıza göstermediği hiçbir plana destek vermeyeceğiz” dedi.

Erdoğan, Kıbrıs sorununda çözümün tek engelinin "Rum tarafının uzlaşmaz, hak tanımaz, şımarık yaklaşımı" olduğunu ifade eden Erdoğan, "Kıbrıs Türk halkının güvenliği ile Ada’daki tarihsel ve siyasi haklarını kalıcı biçimde teminat altına alacak her çözümü destekleyeceğiz" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.