Çukurca’nın çehresi değişiyor!

Çukurca’nın çehresi değişiyor!

Hakkari’nin Çukurca ilçesindeki tarihi taş evler restore edilerek, turizme kazandırılacak. İki yılda tamamlanması planlanan çalışmaların ardından ‘Kale evleri’ belediye hizmet binası ve butik otel olarak dönüştürülecek.

HAKKARİ OBJEKTİF HABER  – ÇUKURCA

Çukurca Belediyesi yüzyıllar önce Cumhuriyet Mahallesindeki Çukurca kalesinin yamacına kurulmuş kesme taştan yapılmış tarihi Çukurca evlerinin turizme kazandırılması ve yeni bir yaşam alanı olarak kullanılması için çalışma başlattı.

Geçen yıl İl Kütür Müdürlüğü tarafından birinci derece sit alanı olarak tescillenen ve sivil mimarinin en güzel örneklerinden biri olma özelliğini taşıyan tarihi taş evler restore edilecek ve bu evlerde belediye hizmet binasının yanı sıra; kafe, restoran, sosyal donatı alanları ve butik oteller inşa edilecek.

İlçedeki altyapı çalışmaları ile ilgili Hakkari Objektif Habere özel açıklamalarda bulunan Çukurca Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Temel Ayca, göreve gelir gelmez Çukurca’nın ve bölgenin en önemli yapılarından olan tarihi taş evlerin restorasyonu için çalışma başlattıklarını söyledi.

Ayça çalışmalar ile ilgili şu bilgileri verdi: “Burası tescilli yapılar bir çivi dahi çakamazsınız. Hepsinin projelendirilmesi lazım.  Restorasyon projelerine yaklaşık 8 ay önce başladık.  Tabi bu uzun bir süreç. Bütün bu projelerin anıtlar kurulundan onaylaması gerekiyor. İlk aşamada 5 tanesini yapacağız. Toplam 21 ev var. 5 tane evi bu sene bitirmeyi planlıyoruz. Önümüzdeki sene kalan evleri de yapacağız. İki yılda 21 evi turizme kazandıracağız. Burası aslında ilçenin merkeziydi. Biz tekrar merkezi buraya alacağız. 3 katlı bir yapı var burayı belediye hizmet binası yapacağız. Kafeteryalar, restoranlar, kütüphane olacak. Dolayısı ile 20 binanın 20 tane işlevi olacak. Bittiği zaman aslında yaşayan bir şehir olacak. Böyle bir işe başlamış olmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum”

Çukurca Kale evlerinin Çukurca için ortak miras olduğuna dikkat çeken Ayça, halkın çalışmalardan memnuniyet duyduğunu belirtti ve ekledi: “Bu fikri Çukurca’nın ileri gelenleri ile paylaştığımda heyecanlandılar. Bir kısmı inanmadı. Kurban bayramından sonraki çalışmayı gördüklerinde bu işe inanmış olacaklar. Olumlu şeyler duyuyoruz insanlar seviniyorlar” 

Belediye Başkan Vekili Ayça, Çukurca ilçesinde ‘Prestij Caddesi’ çalışmalarının devam ettiğini ve iki ay içerisinde Çukurca’ya yakışır bir cadde oluşturacaklarını söyledi. 

Ayça sözlerini şöyle sürdürdü: “Prestij Caddesi üzerinde iki park yapacağız. Belediye hizmet binasını ticaret merkezine dönüştüreceğiz. Bu ticaret merkezinde 20 dükkanımız olacak. Sinemasından bowling salonuna kadar çocukların, gençlerin ve yetişkinlerin zaman geçirebilecekleri alanlar yapacağız. Çukurca’da yetişen önemli ürünler var. Başta tahin olmak üzere. Çukurca pirinci, maş fasulyesi, cevizi balı. Biz bunları markalaştırmaya çalışıyoruz. Markamızın adı da Zap olacak. Tescil işlemlerini yaptık. Bundan sonra Çukurca tahini ve diğer ürünleri Zap markası adı altında piyasaya süreceğiz.  İnsanlara yeni geçim kaynakları bulmak zorundayız. Çukurca’nın toprakları çok değil ama verimli topraklardır. İyi bir tarım politikası ile bu topraklardan güzel verim elde edilebilir. Çukurca halkından tek beklentimiz yapacağımız çalışmalara sahip çıkmalarıdır”

Çukurca’nın tarihi taş evleri ile ilgili bilgi veren 76 yaşındaki Hacı Duran ise taş evlerin Çukurca’da hüküm süren Kale Beylerini ortadan kaldıran Piroz Beyin eseri olduğunu ve dünyada bilinen ilk kat mülkiyetli yapılar olduğunu söyledi.

Duran, “ Kale Beylerin buradan gitmesinin ardından, Pirozbey burada 5 katlı bir köşk yaptı. Yani yaklaşık 800 yıl önce yapılan bu tarihi taş evler dünyada bilinen ilk kat mülkiyetli yapılardır. Tabi bu evler susuz, ateşsiz, yolsuz değildi. Kervanları için yol yapmışlar. Tandırlar yapılmış, şöminesi bile var. Yemeklerini bu şöminelerde yapmışlar. Kalenin altından kale içine kadar taşlar oyularak merdiven yapılmış. Bilek gücü ile yapılmış her şey” dedi.

Çukurca’nın tarihi taş evlerinin restore edilmesinin çok önemli olduğunu anlatan Duran, evlerin sahipleri tarihi değeri olan evleri sahipsiz bırakmasından yakındı ve ekledi: Zamanında bu evlere sahip çıkılsa bu hale gelmezdi. Çukurca’nın simgesi olan bu evlerin yapılması çok önemlidir. Evler aslına uygun yapılmalıdır.  Hem belediye, hem hükümet hem de bu evlerin sahiplerinin evlere sahip çıkmasını istiyoruz. Çünkü her memleketin gülü ayrıdır”

ÇUKURCA TAŞ EVLERİ :

Çukurca Kalesinin yamacına kurulmuş kesme taştan yapılmış tarihi Çukurca taş evleri 1991 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla afet bölgesi ilan edildi. Afet bölgesi ilan edildikten sonra boşaltmış. En son 1998 yılında tamamen terk edilmiş.

4-390.jpg

2-562.jpg

3-465.jpg1-617.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.