Çukurca'da pirinç hasadı başladı

Çukurca'da pirinç hasadı başladı

Hakkari'nin Çukurca ilçesinde bugünlerde farklı bir telaş var. Baharın ilk aylarında tarlalarını sürüp pirinç eken vatandaşlar hasada başladı.

HAKKARİ OBJEKTİF HABER

Çukurca ilçe merkezine 8 kilometre mesafede bulunan Narlı (Biyader) köyünde sulak alanlarda bulunan ve bahar ayları ile birlikte sürülen ve bin bir emek verilerek ekilen pirinç tarlalarında hasat dönemi başladı.  

40 hanenin bulunduğu köyde pirinç hasadı zor olduğu için işler İMC usulü ile yapılıyor. Her gün bir ailenin tarlasında çalışan işçiler sıcak havaya rağmen sabahın erken saatlerinde iş başı yapıyorlar.

Üstelik pirinç tarlalarında çalışan erkeklerin en büyük yardımcıları ise kadınlar. Hem ev işlerini yapan hem de eline aldıkları oraklar ile erkekler ile kol kola giren Çukurcalı kadınlar sıcak havaya aldırmadan saatlerce çalışıyorlar.  

Köy sakinleri bir ay süren hasat işlerinde birbirine yardım etmek zorunda olduklarını anlatıyorlar. 

Geçimini bağ bahçe işlerinde çalışarak sağladığını belirten Çukurcalı Çiftçi Reşit Korkmaz, aylarca gözü gibi baktığı pirinç tarlasında hasat döneminde olduklarını belirtti ve bu işin üstesinden gelmenin en iyi yolunun yardımlaşma olduğunu söyledi. 

Hasat öncesi en çok ihtiyaç duyduğu orağı bileyen Korkmaz, "İşimiz rençberlik bağ bahçe işleri ile uğraşıyoruz. Şuan pirinç biçme zamanı. Orak ile biçip topluyoruz. Sonra da traktörle ezip ayıklayacağız. Kurutup değirmene öğütmeye götüreceğiz. İşimiz bu. Biz birbirimize yardım ederek işlerimizi yapıyoruz. Bu işler yardımlaşma olmadan yapılmaz. İş çok zor değil. İnsan bir işi severek isteyerek yaparsa zor gelmez” şeklinde konuştu.  

Çukurca’da yüz yıl önceki tohumların bugüne kadar geldiğini anlatan Korkmaz, “Bu çok eski kadim bir tohum. Ektiğimiz pirincin lezzeti çarşıdaki pirinçten çok daha iyidir. Bu kadar güzel pirinci bulmazsınız. Kilosu 10- 15 TL’dir. Atalarımızdan kalan bir geleneği yaşatıyoruz. Helal bir iştir yaptığımız. Alnımızın teridir “ ifadelerini kullandı.  

6 çocuk sahibi Ayşe Korkmaz, “Biyader köyünde yaşıyoruz. Biz rençberlik işi yapıyoruz. Pirinç ekiyoruz. Şuan pirinç hasadı dönemi. İşçi tutuyoruz. Ben de hem ev işimi yapıyorum, yemek hazırlıyorum hem de işçilerle beraber pirinç tarlasında çalışıyorum. Pirinci biçtikten sonra öğütüyoruz. Yaşamımızda bu işler ile geçiyor. Başka işimiz yok. Çok zor ama işimiz olduğu için artık alıştık. Bütün hayatımız bu işler ile geçti” dedi. 

Pirinç hasadı için Hakkari’den geldiğini anlatan Hamayil Kanat da “İşçi olarak kardeşime yarıma geldim pirinç biçiyoruz. Pirinci biçip taşıma işlerinde yardım ediyorum. İş zordur. Sıcaktır. Günde 2-3 saat çalışabiliyoruz“ şeklinde konuştu.  

Unutulmaya yüz tutan Çukurca pirinci aylar süren ve büyük emek verilen çalışmalarının ardından yeniden hayat buluyor.

Küçük tarlalarda ekilen Çukurca pirinci, Kazan ve Zap vadilerinin yüksek kesimlerinden akan derelerin sularıyla yetişiyor. Yaklaşık 500 yıl önce ekildiği tahmin edilen esmer renkli Çukurca pirinci, varlıklı aile sofralarının vazgeçilmeziydi.

1-20200911085245.jpg

6-510.jpg7-355.jpg

2-20200911084646.jpg3-20200911084646.jpg4-20200911084646.jpg5-717.jpg

2-20200911085408.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
1 Yorum