Çukurca’da pirinç hasadı

Çukurca’da pirinç hasadı

Çukurca’da arazi şartlarından dolayı geleneksel yöntemlerle su havuzlarına ekilen çeltiklerin hasadına başlandı.

Nar, incir ve üzüm gibi ürünlerin de yetiştiği Hakkari’nin Çukurca ilçesindeki verimli topraklarda meyve ve sebzelerin yanı sıra pirinç üretimi de yapılıyor. Dağlık ve engebeli arazi yapısı nedeniyle makineli tarımın yapılamadığı bölgede, pirinç ekiminde geleneksel yöntemlere başvuruluyor. 

 

İlkbahar mevsimin gelmesiyle birlikte önce oluşturulan sulama havuzlarına pirinç çeltikleri ekiliyor. Zor ve meşakkatli koşullarda yetiştirilen çeltiklerin sonbaharın gelişiyle birlikte de hasadına başlanıyor. Bu dönemde her sabah günün ilk ışıklarıyla birlikte tarlaların yolunu tutan köylüler, imece usulüyle çeltiklerini topluyor. 

Tüm bu süreçlerinde dayanışmanın en güzel örneklerinden birini sergileyen çiftçiler, hem yıl boyunca tüketecekleri pirinç ihtiyacını karşılıyor hem de sattıkları pirinçten elde ettikleri kazançla ailelerinin geçimini sağlıyor. 

Çiftçilerden Zeydan Akdemir (47), sabah erken saatlerde başlayıp, gece geç saatlere kadar sürdüğünü dile getirdiği çeltik hasadının süreçlerini şöyle anlattı: “Biçtiğimiz çeltikleri bir çadırın üzerine seriyoruz. Daha sonra traktörün üzerinden geçip ezmesiyle pirinçler çeltikten ayrılıyor. İkincisi aşamada daha çok kadınlar devreye giriyor. Çeltikler rüzgara karşı silkeleniyor. Ayıklanan pirinçleri evlerin damlarına seriyoruz. Güneşte kuruduktan sonra da değirmene götürüp makinadan geçiriyoruz ve pirincimiz sofraya gelmeye hazır hale geliyor.” 

Akdemir, tüm bu işlemleri köylüler olarak birbirleriyle dayanışma içerisinde gerçekleştirdiklerini vurguladı. Akdemir, “Her gün bir ailenin tarlasına gidip çalışıyoruz. Çünkü bu iş çok ağır ve yardımlaşma olmadan olmuyor. Dayanışma olunca iş yapmaktan keyif alıyor, hatta bunu bir eğlenceye dönüştürüyoruz” diye belirtti.

Akdeniz, yıllardır marketlerden pirinç almadıklarını, kendi ürettikleri pirinci tükettiklerini de ifade etti.

Domuz sürülerinin üretim sürecinde tarlalara dadanması, çiftçileri zora sokuyor. Domuzlar girdiğinde tarlalarının dağıldığını ve ektikleri çeltiklerin çürüdüğünü söyleyen Akdemir, “Şuan en büyük sorumuz domuzlar. Çoğu insan tarlalarına sürekli domuzların girmesinden dolayı pirinç ekmiyor” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.