Çukurca’da kış ortasında serada üretim yapılıyor

Hakkari’nin Irak sınırında bulunan Çukurca ilçesinde belediyeye ait serada kış ortasında sebze yetiştiriliyor. Çukurca Belediye Başkanı Ensar Dündar geçen yıl hayata geçirdikleri proje ile çiftçiye rol model olmayı hedeflediklerini söyledi.

TURGUT SARI - ÇUKURCA 

Çukurca Belediyesinin Mart ayında bilinçli tarım uygulamalarının yaygınlaşması için Erzincanlı Ziraat Yüksek Mühendisi Umut Ece’nin gönüllü çalışmalarıyla kurduğu seralarda kışın da üretim yapılıyor. 

15 bin nüfuslu ilçesinin ekonomisine katkı sağlanması amacıyla her biri 450 metre kare alanda kurulu 900 metrekarelik iki serada yaklaşık 15 ton ürün elde edildi.

İlçedeki sebze satan işyerlerine yarı fiyatına satılan ürünlerde elde edilen gelir, belediyeye bütçesine aktarılıyor.

4.jpg

Çiftçilere rol model olmak için bu seraları kurduklarını anlatan Çukurca Belediye Başkanı Ensar Dündar, ilçede seracılığı teşvik ettiklerini söyledi. 

s1.jpg

Çukurca’da seracılığa ilginin arttığına dikkat çeken Başkan Dündar, “Aslında ilçemiz Akdeniz İkliminin yaşandığı bir yer. İklim olarak sebzeye ve meyveye üretim için çok uygun. Biz Çukurca olarak yaklaşık yılın 11 ayında ekim yapabiliyoruz. Bu yıl kurduğumuz serada sayesinde ilçe halkına sebzeyi yarı fiyatına sattık. Şuanda aralık ayı olmasına rağmen hala seramızda; fasulyemiz, turpumuz, kıvırcık gibi sebzeler bulunuyor. Belediye olarak çitçiye örnek olmak istedik. Ve bunu başardığımızı düşünüyorum” dedi. 

s3.jpg

Ziraat mühendisi Umut Ece ise Çukurca Belediyesinin halka örnek olması için kurduğu seralarda mart ayından beri üretim yaptıklarını, kışa girilmesine rağmen ise sebze üretime devam ettiklerini söyledi. 

s2.jpg

Her biri 450 metrekare olan iki ayrı serada üretim yaptıklarını anlatan Ece, “Nisan ayında ekim yaptık. 10 tona yakın domates verimimiz, 3-4 tona yakın bir salatalık verimimiz oldu. Aynı zamanda ikinci ürün olarak da fasulye, yeşillik, marul, roka, turp türevleri ektik. Fasulyemizin ekim tarihi bir eylüldü. Ortalama 300 kilo fasulye aldık. Toprağımız gerçekten çok güzel ve verimli. Çukurca iklim şartları olarak bozulmuş Akdeniz ikliminin özeliklerini taşıyor. Belediyenin seracılık faaliyeti çiftçiye örnek oldu. Bir çok çiftçimiz gelip burada ne yaptığımızı, ne tür tohum çeşitlerini kullandığımızı soruyor. Talep yoğun” şeklinde konuştu. 
Hakkari’de lapa lapa kar yağarken Çukurca’da serada üretim yaptıklarına dikkat çeken Ece, ilçenin iklimi ve seraların kapalı olmasının avantajını değerlendirdiklerini sözlerine ekledi.

7.jpg

6.jpg

8.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
1 Yorum