Çukurca’da Ekolojik Tarım II

Kaldığımız yerden devam ediyoruz...

Çukurca’nın iklimi ve coğrafi yapısını konu aldığımız önceki yazımıza ilaveten bu yazımızda yapılabilecek alternatifler üstünde durmaya çalışacağız...

Ekolojik (organik) üretim ürünlerinin pazar değerinin yüksek olması dar alanda daha fazla karlı işlerin yapılması yönünde çalışmaların önünü açmakta. İlçedeki arazi yapısının büyük oranda engebeli olması tarımsal üretimin yapılabileceği alanların azlığı bizleri farklı alanlarda üretime sevk etmektedir. Bu durumda yapılacak olan şey ilçenin yapısını var olan meralarını ekonomik değerlendirmenin daha mantıklı olacağını düşünmekteyim. Bunun için de ilçede ciddi anlamda hayvancılığın atağa geçirilme gerekliliği arz etmekte. Ama öncesinde yapılacak olan, bölgenin yapısına göre uyum sağlama güçlüğü çekmeyecek damızlık, et ve süt değerlerinde yüksek verimler elde edilebilecek ırkların seçimi olmalıdır..

Büyükbaş hayvan yetiştiriciliği bölgenin dağlık yapısından ve otlak meraların uzak ve zemin yapısının sert olmasından dolayı sıklıkla ayak problemleri, verim düşüklüğü vb. şikayetlerin gözleneceği ve bu durumun ekstradan bir veteriner sağlık masrafları doğuracağından ekonomik olarak karlı bir durumdan uzak olduğu gerçeği göz önünde bulundurulduğu zaman yetiştiricinin küçükbaş üzerine yoğunlaşması daha sağlıklı olacaktır. Bu durumda üzerinde duracağımız konu ilçede öncelik süt ve et ihtiyacını karşılanacağı küçük ölçekte de olsa aile tipi işletmeler şeklinde küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yönünde atılımlar yapılmalıdır. Küçükbaş hayvancılığın karlı olabilmesinin temelinde sağlıklı ıslah çalışmaları sonucu ortaya çıkacak melez hayvanlar üzerinde çalışılması yerinde bir tercih olacaktır. Özellikle süt verimi yönünden zengin olan Halep ve Saanen keçileri ile bölgeye uyum sağlama sorunu yaşamayan sıkça yetiştiriciliği yapılan kıl keçilerinin melezlemeleri yönünde olması daha sağlıklı olacaktır.

Melez hayvanlardan elde edilecek yüksek süt ve et değerlerinin doğru zeminde pazara aktarılması gerekmektedir. Özellikle son yıllarda halkın beslenmesine verdiği önem ve keçi sütünün yararlarının giderek daha fazla duyulmasıyla ivme kazandı. Bunun yanında dondurma sanayisinin ham maddesi olan keçi sütünün üretimi ve keçi sütünden elde edilen diğer süt ürünleri peynir ve yoğurdun yanında Avrupa ülkelerinde keçi sütü bebek ve çocukların beslenmesinde özellikle tercih edilen bir süt çeşidi olması. Bu durum keçi sütünün yağ ve proteinleri, inek sütünden daha ince, küçük ve yumuşak yapıda olmasından dolayı da sindiriminin daha kolay olması. Özellikle proteinin kolay sindirilmesi bebek beslenmesinde, hastaların ve özel beslenme amaçlı gıdaların hazırlanması için keçi sütünün kullanılması Keçi sütüne olan ilginin her geçen artacağının habercisi olmaktadır...

Üretimin yanında üretilecek ürünlere ulaşım kolaylığı oluşturulacak pazar ağı da aynı düzeyde önem teşkil etmektedir. Üreticiden tüketiciye direkt ürün akışının sağlanması üreticinin emeğinin karşılığını almasını sağlayacak ve üreticinin üretime ilgisini arttıracaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
4 Yorum