Çukurca’da Ekolojik Tarım

Yazıma başlamadan önce Hakkari Objektif Haber ailesine ve bütün okurlarımıza ilk yazıma göstermiş oldukları ilgiden dolayı teşekkürü bir borç bilirim.

Çukurca, son yıllarda ismini sıkça medyanın gündeminde zikr edilen Doğu Anadolu bölgesinin Irak sınırında Zap suyunun kenarında, kısmen Akdeniz ikliminin etkisinin görüldüğü yüksek dağ ve platolara çıkıldıkça karasal iklimin baş gösterdiği, tarihi yapısı ve doğasıyla muazzam güzelliklere sahip bir yerleşim yerimizdir.

İlçede yaşayan insanların en önemli geçim kaynakları memurluk , koruculuk, küçük esnaflıktır. Son yıllarda İşKur üzerinden dönemsel olarak yapılan işe alımlar işsizlikle boğuşan insanımız için geçici bir soluklanma dışında pek bir etkisi olmamaktadır. İlçede özellikle son yıllarda genç üniversite mezunu işsizler ordusunun oluşmaya başlıyor olması bu gün ve gelecekteki Çukurca için bir hayli sıkıntıya neden olabileceğinin habercisi durumunda.

Tabi Çukurca’daki bu işsizlik tablosu ülkenin içinde bulunduğu durumdan pek farksız değildir. Onun için Çukurca’nın bu günü ve yarını için alternatifler aranmaya başlanmalıdır.

İlçede üretim adına yapılan çalışmalar ancak bireylerin aile tüketim ihtiyaçları ile sınırlı kalmaktan öteye geçememekle beraber ticari anlamda bir gelir elde etmekten baya uzak bir durum olmaktadır.

Hal böyle iken ilçenin doğal yapısı coğrafyası ve iklimi göz önüne alınarak yapılabilecek en mantıklı projenin organik hayvancılık ve organik hayvansal üretim olduğunu düşünmekteyim.

Organik(Ekolojik, biyolojik ) hayvansal üretim , ürün miktarının yanında ürün kalitesinde de sağlık kriterlerinin de dikkate alındığı bir üretim sistemidir. Bu sistem kırsal alandaki ürün üreticilerinin yoğun bir iş gücü kullanarak ürettiği daha yüksek fiyatlarla değerlendirebilmesine olanak sağlamaktadır. Özellikle ülkemizde gelişmekte olan ekoturizm faaliyetlerinde ,üretim ortamında ve organik ürün pazarında değerlendirilebilmesi kırsal alanda gelir düzeyini arttırmakta kırsal kalkınmada önemli bir etkisi bulunmaktadır.

Organik Tarım ve hayvancılık, çevrenin korunması ve daha sağlıklı ürünlerin üretilmesi kırsal alanda gelir düzeyini arttırarak ve yaşam koşullarını iyileştirerek kırsal kalkınmaya da olumlu katkıda bulunmaktadır. İlçedeki tüketimi karşılayabilecek ürünlerin üretilmesi ve üretim fazlası ürünlerin ülke piyasasına dahil edilerek bu sektörle uğraşacak insanlarımız için bir istihdam alanı oluşturulabilir. Bütün bu söylediklerimin gerçekleşebilmesi çok uzak olan bir durum değil . İklim ve çevrenin sunduğu fırsatların yanında halihazırda ilçede doğal organik ürünleri üreticiden tüketiciye ulaştıran Zap Vadisi markasının varlığı yapılacak olan çalışmalara verebilecek katkısı ürünlerin kısa sürede Ülkenin organik ürün pazarında yer edinip beklenen ilgiyi görebileceğinin ve bu sayede bir çok insanımıza bir geçim kaynağı olabileceğinin kanaatindeyim.

Yapılması gereken tek şey var olan fırsatları değerlendirerek sağlıklı bir şekilde üretim sürecine evrilebilmesini sağlamak olmalı...

lv8ttomlq06c92zlfv4pqq.jpg

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
2 Yorum