Çorum ve Yozgat Şeker Fabrikası ihalesi sonuçlandı!

Çorum ve Yozgat Şeker Fabrikası ihalesi sonuçlandı!

Şeker fabrikaları tüm itirazlara rağmen tek tek satılıyor. Geçen haftaki olaylı ihaleden sonra bugün CHP'li vekiller içeri alınmadı. İhale sırası 4. fabrikada.

Geçen cuma günü ihalesi yapılan iki fabrikadan sonra bugün de iki şeker fabrikasının ihalesi daha yapılıyor. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nda yapılan ihalede ilk olarak Çorum fabrikasının ihalesi yapıldı. İhaleyi, Safi Katı Yakıt 528 milyon lira bedelle kazandı.

Çorum Şeker Fabrikası ihalesi sekiz teklifle başladı. İhaleye Tutgu, MBM Enerji, Albayrak Turizm, Kayseri şeker, Fernas İnşaat, Safi Katı Yakıt, Ekmekçi oğulları Metal ve Doğuş Yiyecek İçecek katıldı.

İhale salonuna girmek isteyen CHP’li milletvekilleri içeri alınmadı.

Geçen hafta cuma günü de iki ihale sonuçlandırılmıştı.

Kırşehir Şeker Fabrikası'nın özelleştirilmesi için açılan ihalede en yüksek teklifi 330 milyon lira ila Tutgu Gıda Turizm A.Ş., Niğde Bor Şeker Fabrikası'nın özelleştirilmesi için açılan ihalede ise en yüksek teklifi 336 milyon lira ile Doğuş Yiyecek İçecek vermişti.

Özelleştirme İdarei Başkanlığı, şubat ayında 14 şeker fabrikasının özelleştirilmesi için ihaleye çıkmış ve bu karar başta ana muhalefet partisi CHP olmak üzere çeşitli kesimlerin tepkisine neden olmuştu. İhalede tüm tekliflerin bu ay alınması planlanıyor.

Basın açıklaması yapan CHP'li vekiller, "Burası kimsenin çiftliği değil, babasının malı değil" dedi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, kapıdaki demirlere tırmandı. Ağbaba'yı gören görevliler kapıları açtı. Ancak, CHP'li vekiller içeri alınmadı, ihale alanının dış kapısında beklediler.

Bugün özelleştirme ihalesi yapılan Çorum Fabrikası 1991 yılında, Yozgat fabrikası ise 1998 yılında işletmeye açıldı.

Şeker-İş Başkanı İsa Gök, işçilerle yaptığı basın toplantısında duruma tepki gösterdi. Gök, fabrikaların satışının ihaleden birkaç saat önce duyurulması olan tepkisini, "Nasıl bir oyun oynanıyor ki saat 11.00'de ihale duyurusu yapılıyor, saat dörtte ihale. Bugün saat dokuzda duyuru, saat ikide ihale. Yoksa birileri önceden biliyor da ihalelere tepki göstereceklere mi söylenmiyor" sözleriyle dile getirdi.

Bor ve Kırşehir için verilen rakamların 2011 yılında oluşan değere göre 102 milyon dolar kayıp anlamına geldiğini belirten Gök, aradan geçen yedi yıl dikkate alındığında fabrikaların her birininin kota değerinin ton başına 2 bin 400 dolar olması gerektiğini söyledi. Bu durumda iki fabrikanın 318 milyon dolara gitmesi gerekirken, yaklaşık 165 milyon dolar teklif verildiğini söyledi.

Çorum fabrikasının kotasının 95 bin 750 ton olduğunu hatırlaran Gök, tonu 2 bin 400 dolardan, sadece kota değerinin yaklaşık 230 milyon dolar olması gerektiğine dikkat çekti. 59 bin 300 ton kotası bulunan ve ihalesi saat 15.30'da olan Yozgat'ın ise 142 milyon 320 bin dolar etmesi gerektiğini söyledi. Gök, fabrikaların kota değerinin bile altında satılması nedeniyle satışların iptali için dava açacaklarını yineledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.