Çocuklar oyuncaksız kalıyor

Çocuklar oyuncaksız kalıyor

Enflasyon, döviz kuru ve ithal ürünlere uygulanan vergilerden dolayı oyuncak fiyatlarında da sürekli artış yaşanıyor. Aileler eskiden aldıkları oyuncakları artık alamadıklarını söylüyor.

Oyuncak sektörü de enflasyon, döviz kuru ve ithal ürünlere uygulanan vergilerden nasibini aldı. Oyuncak fiyatlarında yaşanan artış nedeniyle aileler oyuncak alırken artık iki kez düşünüyor.

Derin Yoksulluk Ağı Temsilcisi Şeyma Batman, derin yoksulluk koşullarında yaşayan hanelerde çocukların yaş gruplarına uygun eğitici oyuncak ve oyun materyalini görmenin neredeyse imkânsız olduğunu söylüyor.

Aileler, çocuklarına oyuncak alırken zorlandıklarını söylüyor. 

‘150 LİRAYA SATTIĞIM OYUNCAK TOPTANCIDA 250 LİRA’

Esnaf Sedat Bozkurt, oyuncak fiyatlarının iki yılda yüzde 150 arttığını belirtiyor. Bozkurt, “Bir demir arabayı daha önce 60 liraya satarken şimdi 130 liraya satıyorum. Bir peluş köpeğin fiyatı 120 liradan 220 liraya çıktı” diyor.

20 yıldır oyuncak satan esnaf Emre Büyüktoraman, toptancılara ‘oyuncak fiyatlarındaki artışın nedenini’ sorduklarında aldıkları yanıtı iletiyor: “Rafta duran ürünlerin fiyatları hemen değişiyor. ‘Dolara endeksli, ham madde fiyatları yükseldi’ diyorlar. Oyuncaklar genelde Çin’den geldiği için vergiler çok yüksekmiş. Vergiler çok yüksek olduğu için fiyatlara yansıyor. Benim 150 liraya sattığım oyuncak toptancıda 250 lira olmuş. Her gün zam geliyor. 3-4 aydır bu durum böyle devam ediyor.”

Büyüktoraman, 20 liraya sattığı yürüyen köpeğin fiyatının 175 liraya çıktığını söylüyor. Önceden oyuncak almak için çocuğun beğenmesinin yeterli olduğunu söyleyen Büyüktoraman, “Satışlar düştü. İhtiyaçlardan sonra para kalırsa oyuncak alınıyor” diyor. Ambulans oyuncağı örnek olarak gösteren Büyüktoraman, “Yerli ürünler kaliteli olmuyor. Görüntüleri aynı ama yerli ürün Çin oyuncağı gibi hareket etmiyor. Kumandalı arabalar mesela… Türk’üz, kötülemek istemiyorum ama oyuncak yapmayı beceremiyorlar. Alırken yerli ise bakıyorum, almıyorum” diye konuşuyor.

‘ESKİDEN ALDIĞIM OYUNCAĞI ŞİMDİ KOLAYLIKLA ALAMIYORUM’

Esnafla benzer şekilde aileler de oyuncak alımlarının düştüğünü anlatıyor. 4 yaşında bir erkek çocuğu olan Pervin Özer, çocuğuna son aldığı oyuncağa 400 lira vermiş. Özer, “Küçücük oyuncak 400-500 liradan başlıyor. Eskiden de pahalıydı ama şimdi çok daha pahalı. Eskiden aldığım oyuncağı şimdi kolaylıkla alamıyorum, düşünüyorum ‘ne kadar dayanır’ diye. O kadar para veriyorsun birkaç ay sonra kırılıyor, oynanmaz hale geliyor” diyor.

4 torun sahibi Nilgün Batır ise “Fiyatlar en az iki-üç kat arttı. Eskiden aldığım oyuncakları şimdi alamıyorum. Bazen ikinci el oyuncak alıyoruz” diye konuşuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.