Cizre, İdil ve Silopi belediyelerinde X-ray gerilimi!

Cizre, İdil ve Silopi belediyelerinde X-ray gerilimi!

Şırnak'ın HDP'li Cizre, İdil ve Silopi belediyelerinin önlerine polisler tarafından yazılı tebligat olmadan X-ray cihazları ve kulübeler konuldu.

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP), 31 Mart yerel seçimlerinde kazandığı Şırnak'ın Cizre, Silopi ve İdil belediyelerinin önlerine akşam saatlerinde polisler tarafından kulübe ve X-ray cihazları konuldu. 
 
MA'nın haberine göre, Cizre'de akşam saatlerinde belediye binasının bulunduğu sokağın giriş ve çıkışlarını kapatan çok sayıda polis, vinçle getirdikleri X-ray cihazı ile polis bariyerlerini belediye girişine koymak istedi.

Bunun üzerine belediye eşbaşkanları Mehmet Zırığ ve Berivan Kutlu'nun da aralarında bulunduğu belediye meclis üyeleri ve çok sayıda çalışan binanın önüne geldi. Polis yetkilileri, kendilerine verilen talimat doğrultusunda X-ray cihazı ve bariyerleri belediyenin önüne koyacaklarını dile getirdi.Belediye Eşbaşkanı Mehmet Zırığ duruma tepki gösterdi.

Bu sırada polislere ait bazı bariyerlerini kaldırılması kısa bir gerginliğe neden oldu. 
 
Yaşanan tartışmaların ardından İlçe Emniyet Müdürü belediye önüne gelerek, Belediye Eşbaşkanı Zırığ ile görüştü. İlçe Emniyet Müdürü, belediyeye giren ve çıkan vatandaşın güvenliğini aldıklarını belirterek, konuyla ilgili Eşbaşkan Zırığ'a Valilik ve Kaymakamlığı adres olarak gösterdi. "Bize yazan Bakanlık size de yazmıştır" diyen Emniyet Müdürü, kendilerine bu yönde talimat verildiğini kaydetti. 
 
Eşbaşkan Zırığ ise, yazılı bir tebligatın kendilerine ulaşmadığını ve bildirim yapılmadan böylesi bir uygulamaya gidilemeyeceğine dikkat çekti. Mevzuatın açık olduğunu vurgulayan Zırığ, yazılı talimat gönderilmesini talep etti. Zırığ'ın, "Herhangi bir yere giderken tebligat olmadan mı gidiyorsunuz" şeklindeki sorusuna ise, Emniyet Müdürü "Muhakkak size yazmışlardır" cevabını verdi. 
 
Tartışmadan herhangi bir sonucun çıkmaması üzerine belediye eşbaşkanları ve meclis üyeleri bir süre bina önünde oturdu. Bu sırada yurttaşlar alkışlarla kararı protesto ederek, "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganı attı. 
 
Burada yurttaşların yanına giden Eşbaşkan Zırığ, "Siz 31 Mart'ta iradenize sahip çıktınız. Yine belediyeyi elinizden almak istiyorlar.  Ancak biz sizin iradenizin takipçisi olacağız" diye konuştu. 
 
Zırığ'ın konuşması sırasında sokağın diğer tarafından protesto sesleri yükseldi. Bir gruba müdahale eden polisler ismi öğrenilemeyen bir genci gözaltına aldı. Gerginlik belediye yetkililerin araya girmesiyle kısa bir süreliğine son buldu. 
 
Saatlerce süren tartışma ve gerginliğin ardından polisler, İlçe Kaymakamının imzasının bulunduğu kamu güvenliğine ilişkin tedbir alınması noktasında bir belge getirdi. Eşbaşkanlar, belgede yer alan genelge ve talimatın ne olduğunu isteyerek, belgenin yasaya aykırı olduğunu ifade etti.
 
Polis yetkilileri de, belgenin kanunsuz olmadığını, belgeye dair mahkemeye başvurabilineceğini belirtti. 
  
İlçe Emniyet Müdürü, "Kısıtladığımız bir şey yok. Sizi koruyoruz" diye savundu. Eşbaşkan Zırığ'ın, bir kez daha "Kanuna aykırı mı hareket ediyorsunuz" diye sorması üzerine de, İlçe Emniyet Müdürü'nden, "Evet, kanuna aykırı hareket ediyoruz" cevabı geldi.  
 
İlçe Emniyet Müdürü'nün bu cevabı üzerine belediye eşbaşkanları bina dışına çıktı. Görüşmelerin sonuç vermesini bekleyen vatandaşlar ile polis arasında gerginlik yaşandı. Saatlerce süren gerginliğin ardından polisler X-ray cihazını belediye girişine yerleştirdi. 
 
Kısa bir açıklama yapan Eşbaşkan Zırığ, duruma itiraz edeceklerini ifade etti. 
 
SİLOPİ BELEDİYESİ ÖNÜNE KULÜBE KONDU
 
HDP'nin kazandığı Silopi Belediyesi önüne de akşam saatlerinde polisler tarafından benzer gerekçeyle polis kulübesi konuldu. Durumun öğrenilmesi üzerine belediye eşbaşkanları Adalet Fidan ve Süleyman Şavluk ile çok sayıda kişi belediye binası önüne geldi. Eşbaşkanlar, polis kulübesinin konulmasına tepki gösterdi. 
 
İDİL'DE DE BENZER DURUM
 
Cizre ve Silopi'nin hemen ardından gece geç saatlerinde İdil Belediyesi girişine de polisler tarafından X-ray cihazı konuldu. Belediye Eşbaşkanı Murat Şen, bina önüne gelerek polislerle görüştü. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.