Ciwan Haco'nun yeni şarkısı 'Şevên Sipî' çıktı

Ciwan Haco'nun yeni şarkısı 'Şevên Sipî' çıktı

Kürt sanatçı Ciwan Haco, ilk kez blues jazz tarzıyla seslendirdiği Beyaz Geceler (Şevên Sipî) şarkısını müzikseverlerin beğenisine sundu. 

Kürt sanatçı Ciwan Haco, ilk kez blues jazz tarzıyla seslendirdiği Beyaz Geceler (Şevên Sipî) şarkısını müzikseverlerin beğenisine sundu. 

Haco’nun Red Music Digital tarafından çıkartılan şarkının klibi YouTube’ta 15 Mart’ta müzikseverlerle buluştu.

Parça, kısa sürede binlerce müziksever tarafından dinlendi.

Aslen Mardin’in Midyat ilçesine bağlı Doğançay Köyü’nden olan Haco, 1957'de Suriye’nin Kamışlo kentinde doğdu.

Dengbej Mihemed Şêxo’dan etkilenip çocuk yaşta saz çalmasını öğrenen Haco, kendi deyişiyle 14 yaşında küçücük bir teyple demo kaset hazırladı.

90’lı yıllarda ailesiyle beraber Avrupa’ya göç eden Haco, klasik geleneksel Kürt müziğinin dışına çıkarak, jazz-rock tarzında müzik yapıyor.

Kürt müziğinde “özgün” bir tarz yakalayan Haco, müzik yaşamında milyonların gönlünde de taht kurmayı başardı. 

Haco’nun Red Music tarafından çıkartılan Beyaz Geceler'in sözleri Gula Bênav'a, müziği ise kendisine ait.

İlk deneyim

Beyaz Geceler adlı blues jazz tarzı şarkısı hakkında Independent Türkçe’ye konuşan Haco, müzik hayatında sürekli dinleyicileri ve sevenlerinin karşısına farklı ve yeni işlerle çıkma çabasında olduğunu söyledi.

“Son çalışmam da buna bir örnektir” diyen Haco, blues jazz tarzının Kürtçe müzikte yok denecek kadar az rastlandığını belirterek, şöyle konuştu:

Geçmişteki müzik çalışmalarımda her ne kadar Blues tarzında çalışmalarım olduysa da jazz ve blues arasında enstürmanın kullanılması açısından fark ediliyor. Blues'da ağırlıklı olarak gitar kullandım, ancak son klibim Şevên Sipî’de blues-jazzda bas, saksafon ön planda ve ilk kez bir şarkımın tümünde blues-jazzı kullandım. Benim için de güzel bir deneyim oldu.

Şarkının sözlerinin Gula Bênav adlı bir dinleyicisine ait olduğunu dile getiren Haco, bu kişiyi kendisinin de şahsen tanımadığını ancak bir kadın olduğunu tahmin ettiğini belirtti.

Şevên Sipî (Beyaz Geceler) adlı

Günümüzde sanatçıların single çıkarttıkları çalışmalarına ilişkin Haco, şu ifadeleri kullandı:

Birkaç yıl önce, CD’lerin kalmayacağı konusunda görüş belirttiğimde, bana böyle bir şeyin mümkün olmadığını söylüyorlardı. Ancak gelinen aşamada single ve dijital müzik ortamından söz ediliyor. Albüm kavramı da artık tarihe karışacak. Sanatçılarımız, müzisyenlerimiz 2-3 parçalık çalışmalarla dijital ortamda sevenleriyle buluşacak. Bu duruma sıcak bakanlardanım nitekim genç müzisyenlere de dijital ortamda daha fazla kitleye ulaşması açısında önemli olanaklar sağlıyor-sağlayacaktır.

Haco çalışmalarının sürdüğünü, ancak tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs nedeniyle uzmanların tavsiyelerini dinleyip mümkün olduğu kadarıyla evden çıkmadıklarını ve tüm programlarını da ertelediklerini söyledi. 

Almanya vatandaşı olan Ciwan Haco’nun şimdiye kadar çıkan albümleri, şöyle:

- Emîna Emîna (1970 - Kamışlı / Suriye)
- Pêşmerge (1979 - Kamışlı / Suriye)
- Diyarbekîr (1981 -Bochum / Almanya)
- Gula Sor (1983 - Bochum / Almanya)
- Leyla (1985 - Bochum / Almanya)
- Girtiyên Azadiyê (1987 -Bochum)
- Nisêbîna Rêngîn/Çaw Bella (1989- Bochum )
- Sî û Sê Gule (1991 -Stavangar / Norveç)
- Dûrî (1994 -Stavangar)
- Bîlûra Min (1997- Oslo / Norveç)
- Destana Egîdekî (1998-Oslo / Norveç)
- Derya (2003 -Oslo / Norveç)
- Na Na (2004 -Hamburg / Almanya)
- Off (2006 -Hamburg / Almanya)
- Veger (2012 - Hamburg / Almanya)
- Felek (2018 - Hamburg/Almanya) (Independent Türkçe)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.