Çin'de pandemi potansiyelli yeni virüs

Çin'de pandemi potansiyelli yeni virüs

Bilim insanları Çin'de ortaya çıkan ve domuzların taşıdığı yeni bir virüs keşfetti. Uzmanlar bu yeni virüsün de pandemi riski taşıma potansiyeline sahip olduğu konusunda uyarıyor.

Bilim insanları Çin'de pandemi olma potansiyeline sahip yeni bir grip virüsü tespit etti. 

Son haftalarda ortaya çıktığı belirtilen virüsün taşıyıcısı domuzlar, ancak uzmanlar virüsün domuzdan insana da geçebildiğini söylüyor.

Araştırmacılar, virüsün insandan insana yayılabilen ve küresel bir salgını tetikleyebilecek şekilde mutasyona uğramasından endişe ediyorlar. 

Uzmanlara göre bu şu an için acil bir problem olarak görülmese de, virüsün insanları enfekte etmek için yüksek adaptasyon yeteneğinin "tüm belirgin özelliklerine" sahip olduğunu söylüyor. 

Bu yeni tür virüsün çok bilinmezli oluşu sebebiyle insanların virüse karşı çok az bağışıklığı olabileceğinden ya da hiç bağışıklığı olmamasından korkuluyor. 

Bilim insanları, domuzlarda virüsü kontrol etmek için önlemler ve domuz endüstrisi çalışanlarının yakından izlenmesini sağlayan Ulusal Bilimler Akademisi Bildirilerinin derhal uygulanması gerektiği konusunda uyarıyor. 

Pandemi tehlikesi 
Kötü olarak tanımlanan bu yeni grip türü, dünya mevcut koronavirüs pandemisini sona erdirmeye çalışsa bile, uzmanlar tarafından izlenen en önemli salgın tehditleri arasında gösteriliyor.

Dünyanın karşılaştığı son pandemik grip - Meksika'da başlayan 2009'un domuz gribi salgını - başlangıçta korkulandan daha az ölümcüldü. 

Çünkü özellikle yaşlı nüfus, virüsün muhtemelen yıllarca dolaşan diğer grip virüslerinie benzerliğinden dolayı bir bağışıklığa zaten sahipti.

Çin'de tespit edilen yeni grip türü, 2009 domuz gribi ile benzerlik gösteriyor, ancak bazı yeni değişikliklerle.

Solunum yollarında etkili
Araştırmacıların G4 EA H1N1 adını verdiği virüsün, insan solunum yollarını kaplayan hücrelerde yayılıp çoğalabileceği hesaplanıyor.

Onlar, mezbahalarda ve Çin'de domuz endüstrisinde çalışan insanlarda başlayan son enfeksiyon kanıtlarını buldular.

Mevcut grip aşılarının buna karşı koruma sağladığı görülmemekle birlikte, gerektiğinde adapte edilebileceği planlanıyor.

İngiltere'de Nottingham Üniversitesi'nde çalışan Prof Kin-Chow Chang, BBC'ye virüsle ilgili şunları söyledi:

"Şu anda koronavirüsün dikkatini dağıtıyoruz ve bunda haklıyız. Çünkü potansiyel olarak tehlikeli yeni virüsleri gözden kaçırmamalıyız.

"Bu yeni virüs acil bir sorun olmasa da, onu görmezden gelmemeliyiz."

Cambridge Üniversitesi Veteriner Tıbbı Bölüm Başkanı Prof James Wood, çalışmanın sürekli olarak yeni patojenlerin ortaya çıkma riski altında olduğumuzu ve virüsün bu kez insanların daha fazla temas ettiği çiftlik hayvanlarının olduğunu vurguladı.

Bu virüsün yaban hayvanlardan daha çok pandemik virüslerin kaynağı olabileceğinin de altı çiziliyor. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.