CHP'li Çeviköz: Eğer bir Kürt sorunu varsa bunu çözecek tek parti CHP’dir

CHP'li Çeviköz: Eğer bir Kürt sorunu varsa bunu çözecek tek parti CHP’dir

CHP İstanbul Milletvekili Ahmet Ünal Çeviköz, partilerinin Kürt sorununa AK Parti’den farklı yaklaştığını belirterek, “Eğer bir Kürt sorunu varsa bunu çözecek tek parti CHP’dir” dedi.

 

ABD’nin başkenti Washington’da düzenlenen “11’inci Ortadoğu Çalışmaları Enstitüsü Yıllık Türkiye Konferansı”na katılan Bağdat ile Londra eski büyükelçisi ve CHP İstanbul Milletvekili Ahmet Ünal Çeviköz, Rûdaw muhabiri Diyar Kurde’nin Türkiye’de Kürt sorunu,  Rojava’ya olası bir kara operasyonu ve gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Türkiye’de Kürt sorununa Çeviköz “Eğer Kürt sorunu varsa ve Türkiye’nin bir Kürt sorunu bulunuyorsa bu sorunu çözebilecek tek siyasi parti CHP’dir. Bu konuda çalışmalarımız olacak ancak öncelikle seçim sonuçlarını beklememiz gerekiyor” şeklinde değerlendirdi.

2023’de yapılması planlanan genel seçimlerde AK Parti’yi alt etmek için sıkı bir çalışma içerisinde olduklarını dile getiren CHP milletvekili, seçim sonrası mevcut siyasi sistemin tamamen değişeceğini söyledi.

CHP  İstanbul Milletvekili Ahmet Ünal Çeviköz’ün Rûdaw muhabirinin sorularına verdiği yanıtlar şöyle:

 Sayın büyükelçi, yaklaşan genel seçimlerde AK Parti'ye karşı kazanacağınız konusunda iyimser misiniz?

Ünal Çeviköz: Evet, mevcut sistemin demokratik seçimlerle tamamen değişeceğine kesinlikle eminiz. AK Parti iktidara demokratik seçimlerle geldi. Ve demokratik seçimlerle iktidardan ayrılacaklar. Seçimleri kazanacağımıza inancımız tam ve seçimleri kazanmak için sıkı bir çalışma içerisindeyiz.  

 HDP ile ortak bir çalışmanız veya işbirliğiniz var mı? Partinizin de içerisinde yer aldığı seçim ittifakına HDP neden davet edilmedi? HDP ile bir sorununuz mu var?

Ünal Çeviköz: HDP ile hiç bir sorunumuz söz konusu bile değil. HDP, seçimlerle TBMM’de yer alan yasal bir siyasi partidir. Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, HDP’nin siyasi bir aktör olduğunu ve Kürt sorunuyla ilgili her türlü konunun TBMM çatısı altında, barışçıl bir şekilde ve uzlaşı yoluyla çözülmesi gerektiğini çok net bir şekilde ifade etti. Dolayısıyla buna paralel olarak HDP'nin siyasi ve hukuki alanda dengeyi sağlayan bir parti olduğunu düşünüyorum.

 Eğer seçimleri kazanırsanız Türkiye’de Kürt sorununu nasıl çözeceksiniz? Türkiye’de Kürtçe’nin resmi dil olmasına izin verecek misiniz?

Ünal Çeviköz: Bu mesele seçim sonrası masada müzakere edilecek bir konudur. Seçim sürecinin bir parçası yapılmaması gerektiği kanaatindeyim. Tüm diğer konularda olduğu gibi bu konu da seçimlerden sonra tartışılacaktır.

Partiniz Kürt meselesine nasıl bakıyor? AK Parti'nin Türkiye'deki Kürt meselesine yönelik mevcut politikalarını benimsiyor musunuz?

Ünal Çeviköz: Parti Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu'nun da çok açık ifade ettiği gibi, ‘Eğer Kürt sorunu varsa, yine Türkiye’nin bir Kürt sorunu bulunuyorsa, bu sorunu çözecek tek bir parti vardır o da CHP’dir’. CHP'nin bu konuda bir çalışma yapacağına ve başarılı olacağımıza inanıyorum. Ancak, seçim sonuçlarını beklemek zorundayız

 Türkiye’nin Kürdistan Bölgesi ile ilişkileri hakkında ne düşünüyorsunuz?

Ünal Çeviköz: Türkiye ve Kürdistan Bölgesi arasındaki ilişkiler hakkında bir şey söyleyemem ama partimize gelince; hatırlarsanız Eylül ayında CHP’den bir heyet Erbil’i ziyaret etmişti. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetiminde yer alan tüm siyasi partilerle KDP, KYB, İslami Hareket, Goran Hareketiyle yine Hristiyan cemaati de dahil tüm taraflarla ayrım yapmaksızın görüşmeler gerçekleştirildi. Bence çok başarılı bir ziyaret oldu. Önemli olan CHP'nin tüm Kürtlerle ve ülkemizin güneyinde yaşayan komşularımızla iyi ilişkiler içerisinde olmasıdır.

Son sorum, Türkiye'nin kuzeydoğu Suriye'ye yönelik askeri operasyonuna ilişkin olacak. Bu konudaki tutumunuz nedir, Türkiye'de iktidar olduğunuzda mevcut politikayı sürdürecek misiniz?

Ünal Çeviköz: Biliyorsunuz geçen yıl Türk Silahlı Kuvvetleri’nin görev süresinin uzatılmasına ilişkin hazırlanan yasa tasarısı TBMM’ye geldiğinde CHP ret oyu kullandı. Bu, AK Parti ile CHP arasında görüş ayrılığı olduğunun iyi bir göstergesidir diye düşünüyorum.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.