CHP'li 15 milletvekili İYİ Parti'ye geçti

CHP'li 15 milletvekili İYİ Parti'ye geçti

İYİ Parti'nin seçimlere katılabilmesi için, 15 CHP'li milletvekili CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun talimatıyla istifa ederek İYİ Parti'ye katıldı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan ve Grup Başkanvekili Özgür Özel başkanlığındaki heyet, bugün İYİ Parti heyeti ile bir araya geldi.

YSK Başkanı Güven'den İYİ Parti ve seçim takvimi açıklaması

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu lie İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in görüşmesinde gündeme gelen İYİ Parti'nin doğrudan seçime katılabilmesi için Meclis'te grup kurdurma seçeneği görüşmede masaya yatırıldı.

CHP'den 15 milletvekili, CHP Genel Başkanı Kemal Kılçdaroğlu'nun talimatıyla CHP'den istifa edip İYİ Parti'ye katıldı. İYİ Parti'ye katılan milletvekillerinin belgeleri YSK'ye teslim edildi.

Seçim Kanunu’na göre, bir partinin seçime katılabilmesi için, “İllerin en az yarısında, oy verme gününden en az altı ay evvel teşkilat kurmuş ve büyük kongrelerini yapmış olmaları veya Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde gruplarının bulunması şartını” yerine getirmesi gerekiyor. İYİ Parti’nin, 6 ay şartına takılması durumunda, B Formülü’nün yani, TBMM’de grup kurmak için gerekli olan 20 milletvekili şartının yerine getirilmesi için en az 15 milletvekiline daha ihtiyaç bulunuyor. Şu anda İYİ Parti’nin Meclis’te 5 sandalyesi bulunuyor. Meclis’te 20 sandalyeyi bulursa, İYİ Parti seçimlere doğrudan katılma hakkına kavuşacak.

İŞTE İYİ PARTİ'YE GEÇEN 15 CHP'Lİ MİLLETVEKİLİ

CHP heyeti konuya ilişkin TBMM'de basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında ilk sözü CHP Grup Başkanvekili Engin Altay aldı ve şunları söyledi:

15 milletvekilimiz bugün CHP’den istifa edip İYİ Parti’ye katıldılar. YSK’nın bir demokrasi ayıbına zorlanması, bir demokrasi ayıbına imza atmaması ve atamasına da fırsat ve imkan sağlamak istiyoruz. Türkiye’de bir rahatlamaya ve herksin bütün kamu vicdanının şimdi oldu, seçime katılan herkes seçime girebiliyor görüş ve algısının toplumda oluşmasını işitiyoruz. Demokrasi herkes için. Demokrasinin kazanması için yargının bu siyasi tasarrufunun ortadan kaldırılması için siyasi değil ama demokratik bir tasarruf ile CHP’ye mensup 15 sayın milletvekili bugün partimizden istifa ettiler İYİ Parti’ye katıldılar.

Afyonkarahisar Milletvekilimiz Burcu Köksal, Amasya Milletvekilimiz Mustafa Tuncer, Ankara Milletvekilimiz Nihat Yeşil, Aydın Milletvekilimiz Hüseyin Yıldız, Balıkesir Milletvekilimiz Ahmet Akın, Burdur Milletvekilimiz Mehmet Göker, Bursa Milletveklimiz Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Bursa Milletvekilimi Erkan Aydın, Çorum Milletvekilimiz Tufan Köse, Edirne Milletvekilimiz Okan Gaytancıoğlu, İzmir Milletvekilimiz Tacettin Bayır, Kayseri Milletvekilimiz Çetin Arık, Kocaeli Milletvekilimiz Fatma Kaplan Hürriyet, Niğde Milletvekilimiz Ömer Fethi Gürer ve Zonguldak Milletvekilimiz Ünal Demirtaş demokrasi için İYİ Parti'ye gitme kararı aldılar. Demokrasimize hayırlı olsun.

TEZCAN: DEMOKRASİNİN ÖNÜNDEKİ TUZAĞI KALDIRDIK

Altay'dan sonra kararın gerekçesine dair açıklamalarda bulunan Tezcan, "15 milletvekilimiz Genel Başkanımızın talimatıyla istifa ederek İyi Parti'ye geçmiştir. Tarih bu arkadaşlarımızı demokrasi kahramanları olarak hatırlayacaktır. Demokrasinin önüne kurulan tuzakları temizleme adımıdır. İyi Parti'nin seçimlere girme hakkı olduğunu herkes biliyor. 15 milletvekili arkadaşımızın katılmasına gerek olmadan İyi Parti'nin seçimlere girme hakkının var olduğunu herkes biliyor. Seçimlere girme hakkı olan bir partiyi seçimlere sokmamaya çalışıyorlar. Seçimlerde yarışı ortadan kaldıracak hiçbir şeye müsade etmeyeceğiz. " dedi.

EVRAKLAR YSK'YA VERİLDİ

 CHP'li vekillerin istifa ederek İYİ Parti sıralarına katılmasına dair gereken evrak, Aytun Çıray imzası ile YSK'ye teslim edildi.

TEZCAN VE ÖZEL 16.00'DA İYİ PARTİ'Yİ ZİYARET EDECEK

Saat 16.00'da CHP Sözcüsü Bülent Tezcan ve CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, İYİ Parti'ye ziyarette bulunacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.