CHP: Trump'ın yeni mektup gönderdiği doğru mu?

CHP: Trump'ın yeni mektup gönderdiği doğru mu?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD'ye yapacağı ziyareti eleştiren CHP Sözcüsü Faik Öztrak, "ABD'ye gitmekte bu kadar ısrarın sebebini anlamak mümkün değil" dedi.

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında parti genel merkezinde toplandı. Toplantı sürerken basın toplantısı düzenleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, ABD Başkanı Donald Trump’un Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a gönderdiği mektuptan dolayı özür dilenmeden Beyaz Saray’da bir görüşme yapılmasını doğru bulmadıklarını söyledi. Öztrak, Trump’ın yeni bir mektup gönderdiği iddiasını da sordu.

Basın toplantısında vefat eden eski bakanlardan Mümtaz Sosyal için başsağlığı dileyen ve Almanya’nın Hannover kentinde belediye başkanı seçilen Belit Onay’ı kutlayan CHP Sözcüsü Öztrak, ilk eleştirisini 10 Kasım törenleriyle ilgili yaptı. Seçilmiş milletvekillerine Anıtkabir’e girişlerinde zorluklar çıkarıldığını söyleyen Öztrak, “Atanmışlar rahat rahat geçtiler. Sarayın atadıkları, milletin ve milletin seçtiklerinin üzerinde vesayet kuramaz. Bu cürete artık dur deme vakti gelmiştir. Gazi Meclis’in mensupları olarak bir yasa çıkarıp bu rezalete derhal son vermeliyiz” diye konuştu.

Öztrak, ‘bazı bindirilmiş kıtaların Anıtkabir’e daha önceden alınıp, bir partinin mitingindeymiş gibi sloganlar attırıldığını’ söyledi ve Milli Savunma Bakanlığı ile Anıtkabir yöneticilerinin bu konuda açıklama yapmalarını beklediklerini belirtti.

SURİYELİLER İÇİN HARCANAN PARAYA TEPKİ

Öztrak, Suriyeliler harcanan paraya da değinerek, “Suriyelilere 40 milyar dolar vermişler, bir 40 milyar dolar daha verirlermiş. Peki bizim çaresiz insanlarımız orada dururken, kimin parasını kime veriyorsunuz? Kime sordunuz da veriyorsunuz?” diye sordu.
Son dönemde işsizlik rakamlarındaki artışa dikkati çeken Öztrak, “Bu yılın ilk sekiz ayında işsizlik ödeneğine başvuranların sayısı 1 milyon 345 bin. İşsizlik ödeneği alanların sayısı ise 697 bin. İşsizlik maaşına başvuran her iki kişiden birisi işsizlik maaşı alamamış. Burada ciddi bir sorun var. Bunu çözmeye bakın. Kriz döneminde iktidar öncelikle işsizlik sigortasına yapılacak başvuruları ve sigortadan yararlanma koşullarını kolaylaştırmalıdır” dedi.

‘TRUMP HAKARET EDİYOR, ERDOĞAN TAKDİM EDİYOR’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD’ye yapacağı ziyareti de eleştiren Öztrak, şöyle konuştu:
“Cumhurbaşkanı koltuğunda oturan AK Parti Genel Başkanı’nın şahsında, ABD Başkanı’nın milletimize hakaretler içeren kağıt parçasının kabul edilemez olduğunu defalarca söyledik. Bu kağıt müsveddesi geldiği gibi geri gönderilmeden ve gerekli özür dilenmeden Beyaz Saray’da böyle bir görüşmenin yapılmasını doğru bulmadığımızın altını çizdik. Milletimizin şan ve şerefine yapılan hakaretler orta yerde duruyor. Trump’tan herhangi bir özür duymadık. Ancak Cumhurbaşkanı, uçan sarayına atlayıp Washington’a gitmeye ve mektubu Trump’a Beyaz Saray’da ‘takdim etmeye’ karar vermiş görünüyor. Trump hakaret ediyor, Erdoğan takdim ediyor. Bu nasıl bir teslimiyet? ABD’ye gitmekte bu kadar ısrarın sebebini anlamak mümkün değil. Madem bizleri dinlemeyip gidiyorsunuz, bari bunu milletin hakkını, hukukunu korumak için değerlendirin. ‘Trump’la görüşür her şeyi çözeriz’ anlayışıyla yapılacak bir ziyaretten, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ülkemiz adına olumlu bir sonuç almak mümkün değildir.”

Öztrak, ABD’de güçlü bir kuvvetler ayrılığının olduğunu, sadece ABD Başkanı ile görüşmenin yetmeyeceğini, Temsilciler Meclisi’nden, senatosuna ve düşünce kuruluşlarına kadar ciddi bir kamu diplomasinin yürütülmesi gerektiğini vurguladı. Bu seyahatin amacının, Trump ile Beyaz Saray’da aile fotoğrafı çektirmek olmaması gerektiğini kaydeden Öztrak, “Bizim saray sosyetesi oraya Beyaz Saray labirentlerinde dil dökmeye gidiyorsa bunun milletimize hiçbir faydası olmayacaktır” dedi.

Öztrak, basında Trump’ın Erdoğan’a S-400’lerle ilgili yeni bir tehdit mektubu gönderdiği bilgilerinin yer aldığını hatırlatarak, “Bu doğru mu? Doğruysa bu mektubu ne yapacaksınız? Biz, saray yönetimini, ülkemizin ve milletimizin onurunu bir kere daha ayaklar altına aldırmamaları konusunda, son kez uyarıyoruz” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.