CHP heyetinin Erbil ziyareti

CHP heyetinin Erbil ziyareti

CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı başkanlığındaki parti heyeti, Irak'ın Erbil kentinde; Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) Genel Başkanı Mesud Barzani ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Mesrur Barzani ile görüştü.

CHP Genel Başkan Yardımcısı  ve İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı başkanlığındaki heyet; Erbil'de eski Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı KDP Genel Başkanı Mesud Barzani ve bölgesel yönetim yetkilileri ile bir araya geldi.

Heyet ayrıca  Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Mesrur Barzani, eski Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ve KDP Genel Sekreteri Fadhil Mirani ile de görüştü. 

Heyet Başkanı Salıcı’ya; CHP Dış Politika Başdanışmanı ve İstanbul Milletvekili Ünal Çeviköz, Parti Meclisi üyesi Nevaf Bilek, Prof. Dr. Mehmet Hasan Eken ile Enver Ömür Polat eşlik etti. CHP’den görüşmeler hakkında yapılan açıklamada, şu bilgiler verildi:

“Yapılan görüşmelerde karşılıklı iyi niyet temennisinin ardından Salıcı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun selamlarını iletti. Görüşmelerde Ortadoğu ve yakın bölgeye ilişkin karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu."

Heyet, Bölgesel Yönetim Dış İlişkiler Dairesi Sorumlusu Safin Dizayi ile de görüştü.

CHP heyetinin, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), Goran Hareketi temsilcileri ve Yezidi İnanç Önderleri ile görüşeceği, daha sonra Kerkük’e geçerek Irak Türkmen Cephesi yetkilileri ile bir araya geleceği" duyuruldu. 

Rawest Araştırma Direktörü Reha Ruhavioğlu, üst düzey CHP heyetinin Erbil ziyaretinin daha uzun ve bütüncül bir politikanın ürünü olduğuna dikkat çekerek, bu ziyaretin hem CHP, hem Kürtler ve hem de Kürdistan Bölgesi ilişkileri açısından önemli olduğunu söyledi.

Görüşmelerin ardından gazetecilere konuşan heyet başkanı Salıcı, ““Çok sıcak karşılandık. Bu kadar sıcak karşılanmaktan dolayı büyük mutluluk duyduk. Bu bizim Cumhuriyet Halk Partisi olarak ilk ziyaretimiz ama emin olun son ziyaretimiz olmayacak” dedi.

Rûdaw’a konuşan heyet üyelerinden Nevaf Bilek de, “Yaklaşım gayet güzeldi, çok sıcak karşılandık. Bugünkü ziyaretimiz umduğumuzdan daha verimli geçti. Bundan dolayı her iki tarafta mutlu” ifadelerini kullandı. 

Ziyaretin amacı

CHP’den ziyaret ile ilgili yapılan açıklamada, partinin, Ortadoğu barışı ile Türkiye’nin bölgesel hak ve menfaatlerini önceleyen bir siyaset anlayışını benimsediğine dikkat çekildi.

Bu kapsamda Kürdistan Bölgesi’nde yapılacak görüşmelerde Cumhuriyet Halk Partisi’nin bölge barışına katkı sunmak için Genel Başkan Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıkladığı Ortadoğu Barış ve İşbirliği Teşkilatı’nın (OBİT) kurulmasının önemine değineceği kaydedildi.

Açıklamada, “Cumhuriyet Halk Partisi, komşularla diyalog kanallarımızın açık tutulmasının önemine inanarak, Ortadoğu’da suların durulması için Ana Muhalefet Partisi olarak büyük bir hassasiyet ve sorumlulukla üzerine düşen her türlü yapıcı katkıyı sunmaya devam edecektir” denildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.