Celal Talabani hayatını kaybetti

Celal Talabani hayatını kaybetti

Iraklı Kürtlerin Saddam Hüseyin'e karşı mücadelesinin sembol isimlerinden Celal Talabani hayatını kaybetti. Irak'ın eski cumhurbaşkanı da olan 'Mam Celal', tedavi gördüğü Berlin'de öldü.

 Irak’ın eski cumhurbaşkanı ve Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin önde gelen partilerinden Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB) lideri Celal Talabani hayatını kaybetti. Talabani’nin Almanya’nın başkenti Berlin’de öldüğü açıklandı.

2012’de felç geçiren Talabani 83 yaşındaydı.

Kürtlerin ‘Mam Celal (Celal Amca)’ diye andığı, Iraklı Kürtlerin merkezi yönetime karşı mücadelesinin sembol isimlerinden olan Talabani, aynı zamanda Irak’ın Arap olmayan ilk cumhurbaşkanıydı. Talabani bu görevi 2004-2014 arasında yürüttü.

2012’de felç geçiren Talabani, bir süre Almanya’da tedavi gördükten sonra Süleymaniye’ye dönmüştü. Talabani en son bu yılın Temmuz ayında İran’ın başkenti Tahran’ı ziyaret etmişti.

Celal Talabani kimdir?  

 Irak eski cumhurbaşkanı Celal Talabani, Irak’ta iki dönem cumhurbaşkanlığı görevini üstlendi. 84 yaşında hayatını kaybeden Talabani kimdir?

Celal Talabani, 12 Kasım 1933’te Irak’ta doğdu. Talabani, liseyi Erbil ve Kerkük’de okudu.

1946 yılında henüz 13 yaşındayken Kürt öğrencilerin oluşturduğu gizli bir derneğe üyeydi. Ardından Kürdistan Demokratik Partisi‘nin öğrenci birliğine girdi ve 18 yaşına geldiğinde partinin merkez komitesine atandı.

1963 yılında Kasım’ın devrilmesinden sonra Abdülselim Arif‘in kurduğu hükümette Kürt delegasyonuna başkanlık etti.

1975 yılında Kürdistan Demokratik Partisi’nin lideri Mustafa Barzani ile aralarında görüş ayrılıkları çıkması sebebiyle partiden ayrılanların kurduğu ve 1966 yılında merkezi hükümet ile anlaşıp partiye askeri bir darbe düzenlemiş olan, İbrahim Ahmet‘in önderliğindeki Kürdistan Demokratik Partisi Siyasi Bürosu’na katıldı.

1991 yılında Körfez Savaşı sırasında Celal Talabani ile Kürdistan Demokratik Partisi’nin lideri Mesut Barzani arasında mücadeleler arttı.

Kürdistan Demokratik Partisi ve Kürdistan Yurtseverler Birliği arasındaki anlaşmazlık 1994 yılına kadar devam etti.

İngiltere ve Amerika’nın araya girmesiyle Washington’da yapılan görüşmeler sonucunda Talabani ile Barzani arasında ateşkes ilan edildi.

ABD’nin Irak işgalinin ardından Saddam Hüseyin’i devirmesinden sonra Celal Talabani, Irak Geçici Hükümet Konseyi Üyesi seçildi.

Celal Talabani, 22 Nisan 2006’da Irak Devlet Başkanı seçildi. 2004-2014 arasında cumhurbaşkanlığı görevini yürüttü.

Seçimlerde Kürt listesinin başında yer alan Talabani, evli ve iki çocuk babası.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
1 Yorum