Çavuşoğlu: Operasyona ara veriyoruz, ateşkes yok

Çavuşoğlu: Operasyona ara veriyoruz, ateşkes yok

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’le Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde bir araya geldi. İkili görüşmeden sonra heyetler arası görüşme yapıldı. Görüşmelerin ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, basın toplantısı düzenledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD ile yapılan görüşmelerde Suriye’deki Barış Pınarı Harekatı’na ara verilmesinin kararlaştırıldığını açıkladı. Çavuşoğlu, “Müzakerelerde istediklerimizi aldık. PKK/YPG’nin 120 saat içinde güvenli bölgeden çıkması için Barış Pınarı Operasyonu’na ara vereceğiz. Durdurma değil, ara vereceğiz. Bu bir ateşkes değildir” dedi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın harekattan önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’a gönderdiği mektupla ilgili de konuşan Çavuşoğlu, “Biz cevabımızı sahada verdik. Amerikan toplumu böyle bir seviyesizlik görmedik diye yorumlar yapıyor. Böyle bir seviyesizlik olduğu zaman da, hiçbir devlet yöneticimizin böyle bir seviyeye indiğini görmedik. Seviyeyle ilgili en doğru cevabı Amerikan halkı vermektedir” ifadelerini kullandı.

 

‘GÜVENLİ BÖLGENİN KONTROLÜ TSK’DA OLACAK’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’le Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde bir araya geldi. İkili görüşmeden sonra heyetler arası görüşme yapıldı. Görüşmelerin ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, basın toplantısı düzenledi.

Çavuşoğlu, “Bugünkü müzakerelerde istediklerimizi aldık. Güvenli bölgenin kontrolünün TSK tarafından yapılması konusunda tam mutabakat sağlandı. ABD harekatımızın meşruiyetini kabul etmiş oldu. YPG’nin silahlarının toplanması tahkimatlarının imhasında mutabakat sağladık. PKK/YPG’nin 120 saat içinde güvenli bölgeden çıkması için Barış Pınarı Operasyonu’na ara vereceğiz. Durdurma değil, ara vereceğiz. Bu bir ateşkes değildir. Ateşkes ancak iki meşru taraf arasında yapılır” dedi.

‘YAPTIRIMLAR KALDIRILACAK’

“Operasyonun hedefi olan teröristlerin güvenli bölgeden çıkması için harekata ara veriyoruz” diyen Çavuşoğlu, “Bu terör unsurları tamamen bölgeden çıktıktan sonra ancak harekatı durdurabiliriz. Operasyona ara verdiğimizde ABD tarafı yaptırım girişimlerini durduracaktır ve şartlar gerçekleştikten sonra, yani YPG unsurları çıktıktan sonra harekatı durdurabiliriz. Bu aşamadan sonra mevcut yaptırımlar kaldırılacaktır” ifadelerini kullandı.

ABD’yle IŞİD’le mücadele konusunda birlikte çalışılacağını söyleyen Çavuşoğlu, “DEAŞ’la mücadelede eşgüdüm içinde olma konusunda mutabık kaldık” diye konuştu.

‘REJİM KONTROLÜNDEKİ YERLERİ RUSYA’YLA GÖRÜŞECEĞİZ’

Güvenli bölgenin büyüklüğüyle ilgili soru üzerine Çavuşoğlu, bazı bölgelerin Suriye hükümetinin kontrolünde olduğunu belirtti. Bu konuyu Rusya’la görüşeceklerini ifade eden Çavuşoğlu, şunları söyledi:

“Münbiç ve diğer bazı bölgelerle ilgili Rusya’yla görüşeceğiz. Dün akşam Cumhurbaşkanımız, Rusya Devlet Başkanı Putin’le bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Ve Sayın Putin de, atacağımız adımları görüşmek üzere, bu bölgeler dahil Cumhurbaşkanımızı Soçi’ye davet etti. Ayın 22’sinde Rusya’yla bu konuları ele alacağız. Bizim amacımız 20 mil-32 kilometre derinlikte ve Irak sınırına kadar olanın teröristlerden temizlenmesidir.”

Suriye mültecilerin güvenli bölgeye yerleştirilmesiyle bir takvim belirlenip belirlenmediğiyle ilgili soruya Bakan Çavuşoğlu, “İnsani konular bir matematik meselesi değildir. Her şeyden önce buraların güvenli bölge haline gelmesi lazım. Daha sonra bu insanların gönüllü olarak buraya dönmelerinin desteklenmesi lazım. En temel ihtiyaçlarının karşılanması gerekir. Takvimlendirilmiş bir şey olmaz” yanıtını verdi.

‘MEKTUPTAKİ ÜSLUBA EN GÜZEL YANITI ABD TOPLUMU VERİYOR’

ABD Başkanı Donald Trump’ın Barış Pınarı Harekatı başlamadan önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a gönderdiği mektupla ilgili soru üzerine Çavuşoğlu, şu yanıtı verdi:

“Biz harekatı 9’unda başlattık. Dolayısıyla biz cevabımızı sahada verdik. İkincisi bizim herhangi bir teröristle müzakereye giremeyeceğimizi bizzat Cumhurbaşkanımız, Trump’a söylemiştir. Diğer taraftan böyle bir arabuluculuğun da kabul edilemeyeceğini, Amerika’ya bunun yakışmadığını söyledi. Uslubun yakışıp yakışmadığına bakıyoruz Amerikalılar cevap veriyor. Amerikan toplumu böyle bir seviyesizlik görmedik diye yorumlar yapıyor. Biz böyle bir seviyesizlik olduğu zaman da, hiçbir devlet yöneticimizin böyle bir seviyeye indiğini görmedik. Seviyeyle ilgili en doğru cevabı Amerikan halkı vermektedir.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.