Canikli: ABD 'PKK ile YPG'yi savaştırabiliriz' dedi

Canikli: ABD 'PKK ile YPG'yi savaştırabiliriz' dedi

Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli ABD Savunma Bakanı Mattis'le Brüksel'de yaptıkları görüşmede YPG'nin SDG kapsamından çıkarılmasını istediklerini açıkladı. Bakan, ABD'nin PKK ile YPG'yi savaştırabileceklerini söylediğini aktardı.

Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Brüksel’de NATO toplantısına ilişkin bir basın toplantısı yaptı. Canikli, temasları sırasında görüştüğü ABD Savunma Bakanı Jim Mattis’den YPG’nin SDG kapsamından çıkarılmasını istediklerini ve bazı ABD’li generallerin yaptığı açıklamalardan duydukları rahatsızlıkları ilettiklerini söyledi. ABD’nin bu konuda henüz bir karara varmış gibi görünmediğini söyleyen Canikli ayrıca, Afrin operasyonu konusunda müttefiklerine ayrıntılı olarak bilgi verdiklerini söyledi.

‘MATTİS, ‘PKK İLE YPG’Yİ SAVAŞTIRABİLİRİZ’ DEDİ’

Canikli, gazetecilerden gelen bir soru üzerine Mattis’in ise PYD ve PKK arasında bir ayrım olmasını sağlayabileceklerine inandığını belirterek, “PKK ve YPG’yi savaştırabileceklerine inanıyorlar ancak biz bunun gerçekçi olmadığını, eşyanın tabiatına aykırı olduğunu söyledik” dedi. Milli Savunma Bakanı, Mattis’in bu açıklamasını ‘sorunun çözümü için uğraşıldığına dair bir işaret’ olarak gördüklerini ifade ederek, özellikle ağır silahların geri alınmasına dair bir plan üzerinde çalışıldığına dair ABD’li mevkidaşının bir açıklaması olduğunu da söyledi. Mattis’in ayrıca YPG’nin elindeki silahların kendileri tarafından verilmediği söylediğini aktaran Canikli, ABD kongresinde ayrılan bütçenin de YPG için değil ‘SDG’nin IŞİD’le mücadelesi için ayrıldığını’ söylediğini ifade etti.

Mattis’in ayrıca SDG yönetimin Arap güçlerde olduğunu ifade eden Canikli, “Bunun doğru olmadığını, SDG yönetiminde PKK’nın etkin olduğunu belirttik” şeklinde konuştu. “DEAŞ ve PYD’nin işbirliği yaptığını söylememiz üzerine ise Mattis, ‘böyle bir adımın PYD’nin intiharı olacağını’ söyledi” diyen Canikli, “PYD’nin DEAŞ’lı tutukluları dünyanın gözü önünde serbest bıraktığını söyledik” dedi. Bakan Canikli, Mattis’in bundan sonra terörle mücadelede istihbarat anlamında daha aktif yardım sağlayacaklarını ifade ettiğini belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.