Bu pazar seçim olsa anketi: Hangi parti kaç oy alıyor, işte partilerin oy oranları

Bu pazar seçim olsa anketi: Hangi parti kaç oy alıyor, işte partilerin oy oranları

İstanbul Ekonomi Araştırma'nın "Türkiye Raporu" yayınlandı. Nisan ayında kararsızların oranı yüzde 17.5 oldu. Karasızlar dağıtıldıktan sonra partilerin oy oranları ortaya çıktı.

 İstanbul Ekonomi Araştırma 12 ilde yaklaşık bin 500 kişiyle yaptığı anketin nisan ayı sonuçlarını açıkladı. Partilerin oy oranları ve siyasetçilerin başarı puanlarının incelendiği ankette korona virüsü endişesi ve ekonomik beklentiler de soruldu.

Araştırmaya göre, kararsızlar dağıtılmadan önce AK Parti'nin oy oranı yüzde 26.5, CHP'nin oy oranı yüzde 17.2, İYİ Parti'nin oy oranı yüzde 12, HDP'nin yüzde 8.6, MHP'nin ise 6,5 olarak belirlendi. Kararsızım diyenlerin oranı 17.5, oy kullanmayacağını belirtenlerin oranı ise yüzde 8.6 oldu.

Kararsızlar dağıtıldıktan sonra ise AK Parti'nin oy oranı yüzde 36.1, CHP'nin oy oranı yüzde 23.3, İYİ Parti'nin oy oranı yüzde 15.3, HDP'nin yüzde 11.3, MHP'nin ise 8.6 olarak ölçüldü. DEVA Partisi'nin kararsızlar dağıtılmadan önceki oy oranı 2.1 iken kararsızlar dağıtıldıktan sonra bu oran 2.7'ye yükseldi.

Siyasetçilerin başarı puanlarının da sorulduğu ankette katılımcılardan parti liderlerini 1-10 puan arasında değerlendirmeleri istendi.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başarı puanı 5.3, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in puanı 4.4, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin puanı 3.9, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun puanı 3.6, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'ın puanı 3.3, Gelecek partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nun puanı 2.9, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu'nun puanı 2.8, Edirne’de tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın puanı ise 2.7 çıktı.

Korona virüsü salgınında bir yıl geride kalırken katılımcıların salgın hakkındaki endişeleri de belirlendi. Buna göre, "Çok endişeliyim" diyenlerin oranı yüzde 27.3 oldu. "Endişeliyim" cevabını verenler yüzde 35.6, "Ne endişeliyim ne endişesizim" diyenlerin oranı yüzde 11.9, "Endişeli değilim" diyenlerin oranı yüzde 13.9, hiç endişesi bulunmayanların oranı ise yüzde 11.3 olarak ölçüldü.

 

Önümüzdeki bir yıl içerisinde ekonominin durumunun 'çok daha kötü' olacağını söyleyenler yüzde 43, 'daha iyi' olacağını belirtenler yüzde 24 çıktı. Ekonomik durumun değişmeyeceğini ifade edenlerin oranı ise yüzde 33 olarak ölçüldü. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.