Bu Nasıl Bir Saygısızlıktır

Tarihi kayme sarayı tanınan islam alimlerinden Seyyid Taha-i Hakkari’nin yıllarca medrese olarak kullandığı ve aynı zamanda yaşadığı yer olarak bilinir. Şemdinli kayme sarayında Seyyid Sıbgatullah, Seyyid Fehim Arvasi ve Halife Derviş gibi önemli İslam alimleri yetişmiştir.

Hakkari ilimizin Şemdinli ilçesine bağlı bağlar (nehri) köyünde bulunan tarihi ve dini açıdan önem arz eden birçok yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilen bir zamanların din ilim irfan merkezi olan kayme sarayının mimari dış yapısı bir içki firmasının kutularına tasarlanmasını şiddetle kınıyoruz. Nehri Şemdinli Seyyid Taha Hazretlerinin manevi diyarıdır. İçki kutularına tasarlanması yapının ruhuna aykırıdır.

 

Bu nasıl bir terbiyesizlik bu nasıl bir hadsizliktir. Yıllarca insanlar kayme sarayında din eğitimini görmüş ve buna bağlı olarak onlarca alimler yetişmiştir. Maneviyatın önemli yerlerinden olan Şemdinli ilçemizde bulunan kayme sarayının bira kutularının üstüne basan inanç ve maneviyat düşmanlarını bölgemizin tüm insanları adına büyük bir saygısızlık olarak görüyor, bu yanlıştan derhal geri dönülmesini ve özür dilemesini bekliyoruz. Buradan firma sahiplerine sesleniyorum; maneviyatımızın değeri olan böyle dini bir yapının bira kutuları üzerinden kaldırılmasını istiyoruz.

 

“Şemdinli dağlarının içtim nur çeşmesinden,

Kurtuldum akreplerin ruhumu deşmesinden.”

(Seyyid Taha hayranı şair Necip Fazıl Kısakürek)

 

Nakşibendi cemaatine bağlı yörede binlerce insanımız bu mekana hayran kalmıştır. Şu an nehri’de insanlar tarafından kabri başında anılan ve bizzat kayme sarayında ders veren Seyyid Taha ve Seyyid Abdullah Hazretlerinin mekanlarına yapılan bu büyük saygısızlığı kabul görmüyoruz.

 

 

 

06f4e1df-4ce6-4b46-8c73-d7b64d14da7b.jpg

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
3 Yorum