'Bu krizde ancak bir kitap alınıyor'

'Bu krizde ancak bir kitap alınıyor'

Çukurova Kitap Fuarı'na katılan yayıncılar, ekonomik krizden ötürü beklediklerini bulamadı. Döviz kurundaki dalgalanmaların sektörün en temel sorunu olduğuna belirten yayıncılar, sektörde daralmanın yaşandığını söyledi. 

TÜYAP Fuarcılık A.Ş. ve Türkiye Yayıncılar Birliği (TYB) işbirliği ile bu yıl 13’üncüsü düzenlenen Çukurova Kitap Fuarı, sona erdi. 9 gün süren fuarda 500'ye yakın yazar fuarda yerini alırken; 70'ten fazla etkinlik yapıldı. Geçtiğimiz yıllara göre fuara geliş-gidişler fazla olsa da yayıncılar bu durumun kitap satışlarına etki etmediğini söyledi. 
Kağıdın döviz kuruna endeksli olması nedeniyle maliyetlerin arttığını belirten yayıncılar, sektörün en büyük sorununun kağıt fiyatları olduğunu kaydetti.
 
Bu yıl fuarda yine çocuk, sınav ve ders kitapları satan yayınevleri memnun ayrıldı. Çocuk kitapları satan Eksik Parça Yayınları da bunlardan biri. Eksik Parça Yayınları'ndan Serdar Sabuncu, fuarın kendileri açısından iyi geçtiğini belirterek, döviz kurundaki dalgalanmaların sektörün en temel sorunu olduğuna değindi. Sabuncu, "Kağıt fiyatlarında oluşan spekülatif yükselmeler sektörü içinden çıkamadığı sıkıntılara sokmuştur. Ülkede yaşanan korkunç ekonomik krizde sektördeki daralmanın nedenidir. Şuanda biz ağırlıklı olarak çocuk kitapları sattığımız için bu sıkıntıları minimize ediyoruz" diyerek durumu özetledi.
 
Kağıt fiyatlarında yaşanan dalgalanmanın kitaplarını etkilediğini ifade eden Yordam Kitap'tan Gönül Göner,  döviz kuruna bağlı olan kağıt fiyatları nedeniyle kitap fiyatlarına zam yapmak zorunda kaldıklarını dile getirdi. Geçen yıl İstanbul Kitap Fuarında, fiyatlardan ötürü yüzde 20 bir düşüş yaşadıklarını ifade eden Göner, okuyucunun kitap etiketine bakıp, bu şekilde kitap aldığını aktararak, "Okuyucu etikete ve cebindeki parayı hesaplayarak, kitap alıyor. 3 kitap alacağı yerde, bir kitap alıyor" dedi.
 
Kor Kitap Yayınevi çalışanı Burhan Coşar, fuarın beklentilerini karşılamadığını kaydetti. Coşar, kağıt fiyatlarının yükselmesinin yayıncıları ciddi anlamda etkilediğini ve bu artışın kitap fiyatlarını da etkilediğini söyledi. Ekonomik krizden yurttaşların etkilendiğini ve kültürel harcamalarını kıstığını aktaran Coşar, "İnsanlar geçen sene 3 kitap alırken, şimdi bir kitap alabiliyorlar" dedi. Kitap fiyatlarının belirsizliğine değinen Coşar, bu belirsizliğin kitap satışını etkilediğini ve fuarları anlamsız kıldığını belirtti. Sabit fiyat politikasının yayıncılara bir çare olabileceğini aktaran Coşar, döviz kurundaki dalgalanmanın yayıncıları ciddi anlamda etkilediğini söyledi. Coşar, "Türkiye kendi kağıt üretimini yapan bir ülkeydi. SEKA'nın özelleştirme sonucunda kağıt üretiminde dışa bağımlı hale geldi. Herhangi bir döviz kuru yükseliminde de kağıt maliyetleri yükseliyor. Yayıncı da bunu fiyatlara yansıtmak zorunda kalıyor" ifadesinde bulundu.  

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.