Bu kentte hayat iki tekerlek üzerinde yürüyor!

Bu kentte hayat iki tekerlek üzerinde yürüyor!

Neredeyse her evin kapısında en az bir bisiklet bulunan Iğdır’da, 100 bin bisiklet olduğu tahmin ediliyor. Eve, işe, tarlaya, bağ-bahçeye hatta pikniğe dahi bisikletle giden kentliler, bisikleti maliyetsiz ve sağlıklı yaşamın aracı olarak görüyor.

MA'nın haberine göre nüfus oranına göre en çok bisiklet kullanılan kentlerin başında Iğdır geliyor. Her evin kapısında en az bir bisiklet bulunurken, kentte yaklaşık 100 bin bisikletin olduğu tahmin ediliyor. Eve, işe, tarlaya, bağ-bahçeye hatta pikniğe bisikletle gidilen kentte, bisikletler için ayrılmış park alanları dikkat çekiyor. 
 
BELEDİYE PARK ALANLARI KURUYOR 
 
Demokratik Bölgeler Partisi’nin (DBP) yönetiminde bırakılan sayılı belediyelerden olan Iğdır Belediyesi, işyerleri, kahvehane ve insan yoğunluğunun olduğu sokak ve caddelerde bisiklet park alanları yapıyor. Kentin en işlek caddelerinde bisiklet tamircisi ve bisiklet satan işyerleri sıklıkla göze çarpıyor. Sağlık açısından önerilen bisikletin kentte ilgi görmesinin nedenleri arasında şehrin ova olması, maliyetsiz ve ucuz bir ulaşım aracı olarak görülüyor. 
 
'HEM SAĞLIKLI HEM DE MASRAFSIZ'
 
Bisiklet satıcısı ve tamircisi Sabri Acur, 38 yıldır bu işi yaptığını belirterek, “Iğdır düz bir ova olması ve bisikletin maliyetinin düşük olması nedeniyle insanların tercih ediyor. Bisiklet basit masrafsız olduğu için herkes biniyor. Yakıtı olmadığı için insanlar burada tüm ihtiyaçlarını bisikletle görüyor. Hem spordur, hem de sağlıklıdır. Son birkaç yıldır işlerimiz iyi değil. Eskiden günde 20 ile 30 bisiklet tamir eder bir o kadar da satardım ama şimdi günde 4 tane ancak tamir ediyorum. Satışlar ise durmuş durumda. İnsanlar artık bisikletlerini tamire getirmiyorlar. Ya kendileri tamir ediyor ya da eski malzemeleri ile idare ediyor. Ayda 1 bisiklet jantı bile satamıyoruz. Ülkede var olan kriz bizi de vurdu, satışlarımız durdu” diye konuştu. 
 
‘SAĞLIKLI KALMAMIN NEDENİ BİSİKLET’
 
65 yaşındaki bisiklet sürücüsü Ahmet Yılmaz ise, çocuk yaşlardan beri bisiklete bindiğini dile getirerek, “Bisikletle hem spor yapıyorum hem de işlerimi hallediyorum. Bisikletin arka sepetliğine aldığım eşyaları yerleştirdim eve götüreceğim. Bisiklet sağlık açısından da iyidir. Böyle sağlıklı kalmamın nedeni bisiklettir” diye belirtti. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.