Brezilya’da baraj çöktü: En az 50 kişi öldü

Brezilya’da baraj çöktü: En az 50 kişi öldü

Brezilya'da bir maden şirketinin atık barajı çöktü. Barajın çökmesiyle oluşan çamur nehrinin altında 300'den fazla insan kaldı.

Brezilya’nın Minas Gerais eyaletinde bulunan maden şirketi Vale SA’nın demir cevheri madeninde, oluşan tortuyu tutmak için kullanılan baraj çöktü. Çökme sonucu, yaklaşık 200 kişi göçük altında kaldı.

Brumadinho belediye başkanı Avimar de Melo en az 50 kişinin öldüğünü, 300’den fazla da kaybın olduğunu açıkladı.

Belo Horizonte şehrindeki itfaiye ekipleri, barajın çökmesinin ardından  bölgedeki insanların devasa bir çamur nehrinin içinde kaldıklarını söyledi.

Bölgeye ulaşan helikopterler, şu ana kadar 8 kişiyi yaralı olarak hastaneye ulaştırdı. Çiftçilerin tarım alanları sular altında kalırken, bir yıllık fasulye mahsüllerinin ziyan olduğu açıklandı.

Brezilya’nın sağcı başkanı Jair Bolsonaro, felaket bölgesine üç bakan göndererek hasarı göreceğini ve cumartesi günü bölgeyi kendisinin de ziyaret edeceğini söyledi.

Eski çevre bakanı ve cumhurbaşkanı adayı Marina Silva, Brezilya makamlarının ve özel madencilerin 2015 felaketinden hiçbir şey öğrenemediğini ve bunun kabul edilemez olduğunu söyledi. Silva, “Mariana’daki ciddi çevre suçundan üç yıl sonra, henüz kimsenin cezalandırılmadığı soruşturmalar halen devam ederken, Brumadinho’da tarih bir trajedi olarak tekrarlanıyor” dedi.

2015 yılında aynı bölgede meydana gelen çökmede Brezilya tarihinin en büyük çevresel felaketi yaşanmış ve 19 kişi hayatını kaybetmişti. Olayın ardından bölgede çalışmalar ve olayla ilgili dava hâlâ devam ediyor.

2015 yılındaki olay nedeniyle madencilik şirketlerine 5.28 milyar dolarlık kamu davası açılmıştı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.