Botan, KOSGEB krizini Meclis’e taşıdı

Botan, KOSGEB krizini Meclis’e taşıdı

HDP Van milletvekili Lezgin Botan, KOSGEB’in faiz desteğiyle ilgili sorunları Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün yanıtlaması talebiyle Meclis gündemine taşıdı.

Türkiye’de siyasal belirsizlikten dolayı birçok esnafın kepenk kapattığını ifade eden Botan, işsizliğin de yüzde 12.7’ye ulaştığını belirterek “Van’da 23 Ekim – 9 Kasım 2011 depremleriyle başlayan ekonomik krizden sonra küçük ve orta ölçekli esnaf her ne kadar çözüm süreciyle birlikte toparlanmaya başladıysa dabu olumlu hava 7 Haziran 2015 seçimleri ertesinde devreye sokulan güvenlik konseptiyle dağılmıştır.” dedi.

Güvenlikçi politikaların halkın alım gücünü de zayıflattığını söyleyen Botan, buna karşın esnafın kira, KDV, elektrik, su parası, çöp vergisi, tabela vs. olmak üzere birçok vergi ödemesinden dolayı KOSGEB’in rekabet gücünü arttırıp ekonomik büyümeye katkı sunmayı amaçlamasına rağmen destek kredilerine daha çok borç ödemek amacıyla başvurulduğunu söyledi.

Botan, KOSGEB’in faiz desteği kredisine Van’da da binlerce esnafın başvurduğunu da belirterek “Buna rağmen faizsiz kredi desteği, esnafın karşısına çıkarılan ‘Mali uygunluk yok’ ve ‘Vergi-SGK borcunuz var’zorluklar nedeniyle hüsranla sonuçlanmıştır.Dolayısıyla Esnafın destek kredisine en çok vergi borcu ödemek ve icradan kurtulmak için ihtiyaç duyduğu halde KOSGEB’in esnafı bankaların insafına bırakmasından dolayı birçok yurttaşımız mağdur olmuştur.” dedi.
Botan, Bakan Özlü’ye şu soru soruları yöneltti:

1 -2017 yılında “KOSGEB Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği” programına yapılan başvuru sayısı kaçtır? Başvuruların iller bazındaki dağılımı nedir?

2 –Bu program kapsamında yapılan başvurulardan kaçı reddedilmiştir? Reddedilen başvuruların illere göre dağılımı nedir? Başvurular neden reddedilmiştir?

3 –Verilen kredilerin “Yandaş esnaflara” verildiği iddiaları doğru mudur? Bunun önüne geçilmesi amacıyla alınan tedbirler nelerdir?

4 –Söz konusu programa yapılan başvurular, bankalar tarafından “Mali uygunluk yok” ve “Vergi-SGK borcunuz var” gibi gerekçelerle reddedilmektedir. Bu mağduriyetin giderilmesi amacıyla herhangi bir çalışma başlatılacak mıdır?

5 – Dosyaları KOSGEB tarafından onaylanmasına rağmen bankaların öne sürdüğü şartlardan dolayı mağdur olan esnaflar, destek kredisindennasıl yararlanacaktır?

6 – 2011 depremi ve çatışmalı sürece bağlı olarak Van’da büyük sorunlar yaşayan esnafa yönelik herhangi bir çalışma yürütülmekte midir? Yürütülüyorsa bunlar ne tür çalışmalardır?

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
1 Yorum