Boris Johnson’a pandemi önlemlerini ihlalden ceza

Boris Johnson’a pandemi önlemlerini ihlalden ceza

İngiltere Başbakanı Johnson ve Maliye Bakanı Sunak Haziran 2020’de pandemi kurallarını ihlal ettikleri gerekçesiyle para cezasına çarptırıldı. Johnson böylece ülke tarihinde görev başındayken yasaları çiğnediği için ceza alan ilk başbakan oldu.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, eşi Carrie Johnson ve Maliye Bakanı Rishi Sunak, Başbakan Johnson için Haziran 2020'de Başbakanlık Konutu'nda düzenlenen doğum günü partisine katılarak COVID-19 pandemi kurallarını ihlal ettikleri gerekçesiyle para cezasına çarptırıldı.

İngiltere'de COVID-19 kapanma önlemlerinin yürürlükte olduğu dönemde 19 Haziran 2020 tarihinde gerçekleştirilen partiye katılan üç isim polisin verdiği para cezasını dün (12 Nisan) ödediklerini duyurdu.

The Guardian'ın aktardığına göre, Boris Johnson ve Maliye Bakanı Rishi Sunak'ın ülke tarihinde görev başındayken yasaları çiğnedikleri için ceza alan ilk başbakan ve maliye bakanı olduğu düşünülüyor.

Her iki siyasetçi de daha önce yaptıkları açıklamalarda kapanma döneminde herhangi bir partiye katıldıklarını inkar etmişler, bu açıklamaları ile parlamentoyu yanlış yönlendirmekle suçlanmışlardı.

Muhalefet partilerinin Johnson'ın Başbakanlık'ta veya diğer hükümet binalarında koronavirüs kurallarının ihlal edildiğini inkar ederek parlamentoya yalan söylediğini ifade etmesi üzerine, vekilleri yanlış yönlendiren siyasetçilerin normalde görevlerinden istifa etmeleri beklendiğinden Johnson'ın da görevinden istifa edip etmeyeceği merak konusu olmuştu.

"İstifa etmeyeceğiz"

Para cezasının ardından açıklama yaparak özür dileyen Johnson ve Sunak ise görevlerinden istifa etmeyeceklerini duyurdu.

Johnson, para cezasının ardından yaptığı açıklamada, "Para cezasını ödedim ve tam bir özür diliyorum" dedi. Aldığı cezanın ardından görevi bırakıp bırakmayacağı sorusuna Johnson, "Sahip olduğum görevi sürdürmek ve ülkedeki sorunları çözmek istiyorum" yanıtını verdi.

Johnson, açıklamasında istifa çağrılarını reddetse de polisin Jonhson'ın katıldığı düşünülen diğer altı toplantıyla ilgili soruşturması sürüyor.

Maliye Bakanı Sunak ise açıklamasında özetle şöyle dedi: "Halkın pandemi sırasında nasıl fedakarlıklarda bulunduğunun farkındayım. Hayal kırıklığına sebep oldum, insanları kızdırdım. Üzgünüm."

BBC Türkçe'nin haberine göre, ülkede kısıtlamalar devam ederken Başbakanlık Konutu'nda partiler düzenlendiği haberleri ülkede ilk olarak Aralık ayında basına yansımıştı. Johnson başta tüm kurallara uyulduğunu iddia ederken Sunak hiçbir partiye katılmadığını söylemişti.

Bunun üzerine Londra Emniyet Müdürlüğü, Başbakanlık Konutu'nda ve bakanlıklarda 2020 ve 2021'de düzenlenen partilere yönelik soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında tespit edilen 12 parti ile ilgili olarak bugüne kadar en az 50 kişiye para cezası verildiği ifade ediliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.