Bölgenin tek at çobanı Ülbeyi: Bu işi çok seviyorum

Bölgenin tek at çobanı Ülbeyi: Bu işi çok seviyorum

Bölgede en fazla atın bakıldığı Kars’ın Ölçülü köyünde çobanlık yapan İbrahim Ülbeyi, hem iyi bir at binicisi hem de bu işi çok sevdiğini dile getirdi. 

Kars merkeze bağlı Ölçülü (Wezîn) köyü bölgenin en çok ata sahip yerlerin başında geliyor. Yıllardır köydeki atların çobanlığını ise İbrahim Ülbeyi üstlenmiş. Her yıl Mayıs ayından Eylül ayına kadar atlara çobanlık yapan Ülbeyi, atları çok sevdiği için yıllardır bu işi yaptığını dile getirdi.
  
Hem iyi bir çoban hem de iyi bir at binicisi olduğunu ifade eden Ülbeyi, bölgede uzun yıllar önce atlar tarım işinden kullanıldığı için hemen hemen her köyde bir at sürüsü bulunduğunu ancak giderek sayının düştüğünü söyledi. Bu geleneğin sadece kendi köylerinde devam ettiğini anlatan Ülbeyi, atlara çobanlık yapmanın hiçbir zorluk tarafının olmadığını. Her gün saat 05.00’da atları ağıllardan çıkararak otlamaya götürdüğünü ve saat 19.00’da atları tekrar geri getirdiğini ifade eden Ülbeyi, at ağıllarının yanına kendisi için inşa ettiği tek gözlü ve taştan yapma bir evde kalıyor. 
 
Sayıları yüze yaklaşan atlar ve taylarının koşuşturması güzel görüntülerin oluşmasına neden olurken, atlar Iğdır ve Kars yolu üzerinde bulunan meralarda otlatıldığı için yoldan geçen yurttaşlar araçlarından inerek at sürüsünün fotoğraflarını çekiyor.(MA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.