Bitcoin ve Akıllı Sözleşmeler

Bitcoin ve Akıllı Sözleşmeler

Bitcoin grafik değerlerini takip etmek kadar, bu teknolojiyi anlamak da önemlidir. Bu kapsamda sadece Bitcoin’in ne olduğu ya da arkasında bulunan teknoloji yer almamaktadır; akıllı sözleşmeler de bu konuda bilinmesi gereken önemli konular arasındadır.

 

 

Bitcoin grafik değerlerini takip etmek kadar, bu teknolojiyi anlamak da önemlidir. Bu kapsamda sadece Bitcoin’in ne olduğu ya da arkasında bulunan teknoloji yer almamaktadır; akıllı sözleşmeler de bu konuda bilinmesi gereken önemli konular arasındadır.

Tüm anlaşmalarda olduğu gibi, akıllı sözleşmeler de bir sözleşmenin ya da kontratın şartlarını tespit etmektedir. Buna karşılık akıllı sözleşmelere bu niteliklerini veren özellik, koşulların bir Blockchain teknolojisi üzerinde çalışan kodlar biçiminde olmasıdır.

Bitcoin'in temel amacı güvenilir aracı bulunmadan kripto göndermeyi ve almayı mümkün hale getirmektir. Akıllı sözleşmeler bunu ilerleterek her ne kadar karmaşık olursa olsun tüm işlemleri ve anlaşmaları otomatik hale getirilmektedir. Bitcoin değeri sürekli olarak değişkenlik gösterdiği için, en doğru Bitcoin Fiyatı takibini Bitcoin Grafikleri üzerinden yapabilirsiniz. Yazımız sizi bilgilendirmek üzere hazırlanmış olup, bir tavsiye değildir.

BTC Akıllı Sözleşmesi Nedir?

Bitcoin akıllı sözleşmesi nedir? Bu kavram alıcı ve satıcı arasında yapılan sözleşme koşullarının doğrudan kod satırlarına yazılmış; kendi kendini çalıştıran bir sözleşme olarak tanımlanmaktadır. Söz konusu kod blok zinciri üzerinde saklanmakta ve çalıştırılmaktadır. Bu bakımdan belirli koşullar yerine getirildiği durumda, sözleşme de otomatik bir şekilde çalıştırılmaktadır.

Bu tür sözleşmeler sadece kripto para dünyasında değil, aynı zamanda gayrimenkul ve sigorta gibi geniş bir alanda da uygulama bulunabilmektedir. Sahip olduğu potansiyelleri, verimliliği yükseltmek, maliyetleri düşürmek ve sözleşmeye katılan taraflar içerisinde güveni arttırmak için yer almaktadır.

BTC Akıllı Sözleşme Özellikleri

Bitcoin akıllı sözleşmeler, genel anlamda bir akıllı sözleşme olarak  If Then modeline göre çalışmaktadır. Bu sözleşmede bulunacak olan anonim taraflar, sözleşme için belirli şartlar ortaya koymaktadır. İki taraf d söz konusu koşulları onayladığı zaman, sözleşmeye kriptografik imzalar atılarak damgalanmaktadır.

Onaylanmış olan sözleşme Blockchain ağına eklenmekte olup, sonrasında kullanıcılar içerisindeki işlem yapılmaktadır. İşlemler ise geriye yönelik değiştirilememekte olup, bu model kişiler arasındaki güvenin yüksek olmasını amaçlar. Akıllı sözleşmeler az maliyet ve hız gibi özellikleri ile diğer sözleşmelerden farkını göstermektedir.

Genel anlamda bu sözleşmeler geleneksel sözleşmelerde karşılaşılabilecek potansiyel insan hatalarını kaldırmayı hedeflemektedir. Akıllı sözleşme ayrıca yetkili aracılar veya Oracle'lar aracılığıyla dış kaynaklardan gelen yapılandırılmış verileri birleştirebilir. Kod kendi kendini doğrulama, kendi kendini yürütme ve kurcalamaya karşı dayanıklı özelliklere sahiptir.  Bitcoin grafik haricinde akıllı sözleşmeleri de merak ediyorsanız bu şekilde yanıt verilebilir.

Akıllı Sözleşmeler Neden Önemlidir?

Akıllı sözleşme Blockchain geliştiricilerin çeşitli merkezi olmayan uygulamalar ve token'lar oluşturmasına imkan verir.  Bu sözleşmeler karmaşık işlemlerin otomasyonuna sağlamaktadır. Bu da zaman kazandırdığı ve hataların riskini azalttığı için önem taşımaktadır. Bu tür sözleşmeler kendiliğinden çalışması sebebiyle, anlaşma koşullarının şeffaf, güvenli biçimde uygulanmasını sağlayabilir. Böylece merkezsiz bir blockchain ağında korunması sebebiyle otomatik hale getirdikleri işlemlerin güvenlik ve değişmezliğini yükseltebilir.

Akıllı Sözleşmeler Nasıl Çalışır?

Akıllı sözleşmeler Solidity, Web Assembly, Michelson gibi farklı programlama dillerinde yazılmaktadır. Ancak LLL ve Vyper gibi farklı programlama dilleri ile de oluşturulabilmektedir.

Akıllı sözleşme Blockchain için ilk olarak anlaşmanın koşulları kod olarak tanımlanmaktadır. Söz konusu kod tespit edilen şartlar yerine getirildiği takdirde otomatik şekilde saklanarak, çalıştırılacak blok zinciri ağına yayınlanmaktadır. Dağıtım ardından şayet izni bulunuyorsa, herkes tarafından erişim yapılabilmekte ve etkileşimde bulunabilmektedir. Bu blok zinciri cüzdanı ya da özel bir akıllı sözleşme platformu kullanılarak gerçekleştirilebilmektedir.

Ne var ki bu tür sözleşmelerin bir kod parçası olduğu; bu bakımdan karmaşık ve anlaşılması zor olabileceği de unutulmamalıdır. Genel anlamda akıllı sözleşmeleri bu şekilde özetlemek mümkündür.

Akıllı Sözleşmeleri Kullanan Kripto Birimler

Bitcoin akıllı sözleşme kullanan kripto birimlerden sadece bir tanesidir. Bugün pek çok kripto para birimi akıllı sözleşmelerin kullanımını desteklemektedir. Bu bakımdan BTC dışında,

  • ETH
  • Cardano
  • EOS
  • TRON
  • NEO
  • Ripple
  • Polkadot

Onlardan sadece bazılarıdır. Bu birimler akıllı sözleşmelerin meydana getirilmesi ve çalıştırılması için kendi platform ve programlama dillerini teklif etmektedir. Örnek olarak EOS ele alındığı zaman WASM adlı dil kullanmaktadır. Buna karşılık TRON ise Solidity adlı dili tercih etmektedir. Bitcoin doğal olarak akıllı sözleşme kullanımını desteklememekle beraber, blockchain platformlarında akıllı sözleşmelerle beraber kullanılarak değişim aracı olarak yararlanılabilir.

Bitcoin akıllı sözleşme kullanımı için kullanıcı önce ETH gibi akıllı sözleşmelerin kullanımını destekleyen platformda bir sözleşme hazırlamaktadır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.