Birçok ilde referandum ve YSK protestosu

Birçok ilde referandum ve YSK protestosu

YSK'nin mühürsüz oyların geçerli sayılması kararı ve referandumda ihlaller yaşandığı gerekçesiyle protestolar yapılıyor. Gaziantep'te yapılan eylemde 9 kişi, Adana'da ise en az 5 kişi gözaltına alındı.

YSK’nin mühürsüz oy kararı ve referandumunda ihlaller olduğu iddiasıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli, Adana ve Gaziantep’te protesto eylemleri yapıldı.

İstanbul’un Avcılar ilçesinde, toplanan yaklaşık 500 kişilik grup “Hayır bitmedi yeni başlıyor” pankartı ile yürüyüş yaptı. Avcılar Belediyesi önünde yürüyüşe son veren grup, YSK kararlarını protesto etti. Grup, her akşam aynı yerde, tencere ve tavalarla eylem çağrısı yaparak dağıldı.

Beşiktaş’ta Kartal Heykeli önünde toplanan yüzlerce kişi YSK’nin mühürsüz oyları kabul etmesini protesto etti. “Kadınlar Birlikte ‘Hayır’ Diyor” kampanyasını yürüten kadınlar ise Kadıköy’de Süreyya Operası önünden, Kalkedon Meydanı’na kadar yürüyüş yaptı.

Ankara’da ise sendika ve meslek örgütleri Sakarya Caddesi üzerinde eylem yaptı. KESK, DİSK TMMOB, ATO ve ASMMO’nun ortak eyleminde basın açıklamasını, KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Devrim Kahraman yaptı.

Referandum kampanyası sürecinin eşit olmayan koşullarda yürütüldüğünü söyleyen Kahraman, mühürsüz pusula ve zarfların geçerli sayılması eleştirdi. YSK’nin açıklamaları ve kararlarının yasalara aykırı olduğunu savunan Kahraman, referandumun iptal edilmesini istedi.

‘İZMİR’DE OTURMA EYLEMİNE İZİN VERİLMEDİ’

İzmir’de Cumhuriyet Meydanı’nda da protesto eylemi yapıldı. Eyleme DİSK, KESK, TMMOB, CHP, EMEP, Haziran Hareketi ve Halkevleri gibi çok sayıda sendika ve siyasi parti katıldı.

YSK’nin, mühürsüz pusula ve zarfları kabul etmesine tepki gösterilen eylemde, referandumunu “hayır”ın kazandığı öne sürüldü. “Bu Daha Başlangıç Mücadeleye Devam”, “Seni Başkan Yaptırmayacağız” sloganlarının atıldığı eylemde, “hayır” çağrısı yapılan şarkılar çalındı.

CHP Çiğli İlçe Başkanı Zeynel Mertoğlu 23 Nisan’a kadar 24 saat demokrasi nöbeti tutacaklarını açıkladı. Polisle eylemciler arasında gerginlik yaşanırken CHP milletvekili Murat Bakan duruma müdahale etti. Oturma eylemine polisin izin vermemesi nedeniyle protestocular dağıldı.

EYLEME KATILMAK İSTEYENLERE İZİN VERİLMEDİ

CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, CHP’liler ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri Cumhuriyet Parkı’nda, mühürsüz zarfların geçerli sayılmasına tepki gösterdi. “İzmit uyuma hayır’ına sahip çık”, “Hayır bitmedi daha yeni başlıyor” sloganları atılan protestoda İzmir Marşı söylendi.

Polis, eyleme katılmak isteyen bir grubun Cumhuriyet Parkı’na girmesine izin vermedi. Polis slogan atan öğrencileri Alemdar Caddesi boyunca Yürüyüş Yolu’na kadar kaip etti.

CHP Kocaeli Gençlik Kolları Başkanı Murat Erinç yaptığı basın açıklamasında, “Baskıdan, şiddetten, korkudan korkmadan bizler kazandık. Referandumda emeğine, toprağına geleceğine sahip çıkan halkımız kazandı. Bu inancı korumanın tam zamanıdır. Ayağa yeniden kalkalım ve başka bir geleceği yeniden kuralım” dedi.

ADANA’DA EN AZ 5 KİŞİ GÖZALTINDA

Adana’da YSK’nin mühürsüz pusulaları geçerli saymasını protesto edenler Atatürk Parkı’nda toplandı. Referandumun iptal edilmesini isteyen protestoculara, park içerisinde yürüyüş yaptı.

Polisler, yürüyüşün yasaya aykırı olduğunu, eylemcilerin dağılmaması halinde müdahale edileceğini söyledi. Eylemin ardından parktan çıkan 4 kişi gözaltına alındı. Polisler, parktan çıkan ve kaldırımda yürüyen bir grup vatandaşın, ayrı ayrı yürümesini istedi. Buna tepki gösteren bir kişi gözaltına alındı. Çok sayıda kişinin gözaltında olduğu öğrenildi.

GAZİANTEP’TE OHAL GEREKÇESİ

Gaziantep’te, YSK kararlarını protesto etmek isteyenler, CHP’nin çağrısı üzerine Gaziantep Üniversitesi önünde toplandı. Eyleme OHAL gerekçesiyle izin verilmedi. Slogan atan protestoculardan 9’u gözaltına alındı.

Gözaltına alınanlar Terörle Mücadele Şubesi’ne götürüldü.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.