'Bir Kadın bir Hayat Derneği' Hakkari'de ev içi şiddetini araştırdı

'Bir Kadın bir Hayat Derneği' Hakkari'de ev içi şiddetini araştırdı

Bir Kadın Bir Hayat Derneği COVID-19 Pandemi döneminde Hakkari'de yaşanan ev içi şiddete dair araştırma çalışması yürütüyor. 

HAKKARİ OBJEKTİF HABER

 Bir Kadın Bir Hayat Derneği tüm dünyanın en büyük sorunlarından biri olan kadına yönelik şiddete dikkat çekiyor.

Hakkari’de kurulan ve kadın çalışmaları yürüten Bir Kadın Bir Hayat Derneği COVID-19  döneminde yaşanan ev içi şiddetini araştırıyor. Pandemi sürecinin ilk aylarında yaşanan sosyal izolasyonun sağlanması için sokağa çıkma yasakları uygulanmıştı. Bu süreçte Hayat Eve Sığar Uygulaması kadınlar için büyük tehlikeler oluşturdu. 

   Büyük salgınların toplumun sosyal yapısı ve döngüsünde çeşitli değişimlere yol açtığı bilinmektedir. Başta gelen değişimlerden biri de suç oranlarında ve türlerinde görülen değişimdir. Gerçekte, toplam suç sayılarında belirgin bir düşme görülmesine karşın, bazı suç türlerinin sıklığı azalırken bazılarınınki artmaktadır. Artış gösteren suç tiplerinden biri de ev içi şiddet olgularıdır. Yeterli sayıda sistematik çalışmalar bulunmasa da, Türkiye’de COVID-19 salgını süresince kadına yönelik şiddet olgularının arttığını gösteren veriler var. COVID-19 salgınına karşı alınan önlemlerden başta geleni olan karantina uygulamasında evde uzun zaman kısıtlı kalmanın olumsuz etkilerinin azaltılabilmesi için gerekli önlemlerin alınması önemlidir. Bu zorlu süreçte, toplumun her bireyi, birey ve toplum sağlığının korunmasındaki rolünün farkında olarak üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmelidir.

   Bir Kadın Bir Hayat Derneği yaşanan şiddet vakalarını araştırıp toplumsal hafıza tutabilmek ve bu gibi durumlarda yapılması gerekenler adına Araştırma raporu yayınlamaya hazırlanıyor. Hazırladıkları raporu kamu kurum ve kuruluşları ile paylaşacak olan çalışma ekibi konunun önemine dikkat çekiyor.

   Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı desteği ile çalışmalarını yürüten dernek ilk olarak Hakkari Ağaçdibi Köyü’nde kadınlarla görüşerek şiddete dair röportaj yaptı. Kadına yönelik şiddeti ve pandemi sürecinde yaşadıklarını dinlediler. Ağaçdibi Köyü’nde yapılan bu çalışma ile kadınlarla birlikte şiddete dikkat çektiler.

   Ağaçdibi Köyü’nde kadına yönelik şiddete dair çarpıcı açıklamalar geldi. Son zamanlarda özellikle boşanmak isteyen veya boşanma sürecinde olan kadınlara yönelik şiddet ve cinayetler konusuna dikkat çekildi. Kadınlar, erkeklerin boşanmak istediklerinde sorun olmadan boşandığını ancak kadınların boşanma isteklerinin cinayetle, şiddetle sonuçlandığını ifade etti. Evlenmelerin doğal olduğu gibi boşanmalarında doğal olduğunu ancak uygulanan şiddettin, cinayetin doğal olmadığını ve bundan vazgeçilmesi gerektiğini dile getirdi.

  Ağaçdibi Köyü’nde görüşülen kadınlar, Kadına yönelik erkek şiddetini kınayarak acil çözüm üretilmesini talep ettiler. Pandemi döneminde kadınların ev içi yüklerinin arttığını dile getirdiler. Pandemiden önce var olan yüklerinin bu karantina süreçlerinde arttığını ifade ettiler.

46f0f411-9319-400f-b2c8-453a86b59bdb.jpg25bd8d7d-ce10-47f1-aa2b-76a383658e76.jpg1-20201127233747.jpg

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
1 Yorum