Bir aylık Omedya ve 2 yaşındaki Nefes 20 gündür hapishanede

Bir aylık Omedya ve 2 yaşındaki Nefes 20 gündür hapishanede

Diyarbakır'da Lice Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen bir soruşturma kapsamında 17 Haziran'da sevk edildiği Lice Sulh Ceza Hakimliği'nce tutuklanan Eylem Oyunlu, 10 günlük bebeği ve 2 yaşındaki çocuğuyla birlikte Diyarbakır Kadın Kapalı Cezaevi'

Biri 2 yaşında, diğeri 10 günlük olan iki çocuğuyla cezaevine konulan Eylem Oyunlu, bebeğine Omedya adını verdi.

Diyarbakır'da Lice Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen bir soruşturma kapsamında 17 Haziran'da "Örgüte yardım etmek" iddiasıyla sevk edildiği Lice Sulh Ceza Hakimliği'nce tutuklanan Eylem Oyunlu, 10 günlük bebeği ve 2 yaşındaki çocuğuyla birlikte Diyarbakır Kadın Kapalı Cezaevi'ne gönderilmişti. 

Mezapotamya Ajansı'nda yer alan habere göre anne ve iki çocuğu, 14 gün boyunca tek kişilik koğuşta karantina tutulduktan sonra koğuşa alındı.

Kendisi astım hastası olan annenin 2 yaşındaki kızı Nefes'in bronşit tedavisi görmesi gerekirken, bebeğinin ise sürekli iltihap toplayan gözlerinden zaman zaman kan aktığı aktarıldı. Bebeğin yaşadığı sağlık sorunlarından kaynaklı 6 ay kesintisiz tedavi görmesi lazım.

Anne, hastaneye her gidiş dönüşte 14 gün karantinada tutulacak olması nedeniyle hastaneye gitme konusunda tereddüt ediyor. 

Sağlık sorunları yaşayan çocuklarının hayatından endişe duyan anne, bebeğine Kürtçenin Kirmançkî lehçesinde "Umut" anlamına gelen Omedya ismini verdi. Bebeğine nüfus cüzdanını çıkartmak için Nüfus Müdürlüğü'ne dilekçe yazan annenin başvurusuna henüz yanıt verilmezken, Omedya ve Nefes'in cezaevinde 19'uncu günleri doldu.

Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Emin Çoban daha önce bianet'e yaptığı açıklamada 700'ün üzerinde annesiyle beraber cezaevinde kalan çocuk olduğunu hatırlatıp bunlarla ilgili özellikle soruşturma aşamasında adli kontrol hükümlerinin uygulanması, hükümlüyse infazın ertelenesinin karar verilmesi gerektiğini ayrıca yasanın da buna elverdiğini söylemişti. 

Çoban, "Normal koşullarda dahi tutuklanmanın son çare olduğu evrensel bir hukuk kuralıdır. Bu ayrıca Türk Ceza Kanunu'nda da var. Bu lohusa bir kadın ve pandemi sürecindeyiz. Ne kadar elzemdi tutuklanması? Birçok adli kontrol kararı var. Ev hapsi, imza yükümlülüğü, elektronik kelepçe gibi... Ancak nasıl tedbirden bahsediyor ki Sulh Ceza Hakimliği kadını annesinin bakımına muhtaç on günlük bebeği ve yine altı bağlanan 2 yaşındaki bir çocuğuyla birlikte cezaevine gönderiyor. Bu tutuklama kararı hukuka ve vicdana aykırı" demişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.