Bir ayda 10 Kürt Kolber öldürüldü

Bir ayda 10 Kürt Kolber öldürüldü

Rojhılat’ta son bir ayda 10 Kürt Kolber İran güvenlik güçleri tarafından öldürüldü.

Hengaw İnsan Hakları Örgütü’nün Rojhılat’ta Kolberlerin durumuna ilişkin hazırladığı rapor yayınlandı.

Rapora göre, İran güvenlik güçleri Irak Kürd Bölgesi ile Rojhılat sınırında son bir ayda 10 Kürt Kolberi öldürdü, 13’ünü yaraladı.

Öte yandan, 97 gün önce İran güvenlik güçlerinin saldırısı ile yaralanan Rojhılat’ın Sakız kentinden Kolber Keyhan Ekrempur, dün Tahran’da tedav, gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.

15 Eylül’de Sakız sınırında İran güçlerinin saldırısında yaralanan Keyhan Ekrempur, tedavi edilmek üzere Sine ve Tahran hastanelerine sevk edilmişti.

Hengaw’ın raporunda yer alan veriler, sınırda farklı şekilde hayatını kaybeden Kolberleri kapsamıyor.

Geçen hafta da 14 yaşındaki Ferhad Xusrewi ve 17 yaşındaki Azad Xusrevi kardeşler Hewraman sınırında donarak hayatını kaybetmişti. Xusrewi kardeşler ailelerinin geçimini sağlamak için Kolberlik yapıyordu.

Kolberler

İşsizliğin had safhada olduğu Rojhılat’da yüz bine yakın kişi geçimini sağlamak için için sınır ticareti olarak bilinen bu işi yapıyor.

Yük taşıyıcı olarak adlandırılan “Kolberler”, 80 - 120 kilo ağırlığındaki yükleri, tehlikeli yollardan geçerek sınırın diğer tarafına taşıyor.

Bu tehlikeli işi yapan Kürtler, sık sık İran devlet güçlerinin saldırılarına maruz kalıyor.

İran Parlamentosu verilerine göre, her yıl yaklaşık 150 kolber sınır boylarında hayatını kaybediyor.

kolber.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.