BİR ANNE’NİN FERYADI…

Artık yoruldum.

Ne olur yardımcı olun!

Ben şerefimle, namusumla çalışmak istiyorum.

Kendime ve çocuğuma bakamıyorum.

Ben kimseden sadaka istemiyorum.

Çalışmak istiyorum. İş istiyorum!

Bu feryat ile bir anda ortamı buz kesti. Her kes şaşkınlıkla kadına bakıyor, yanındakine dönüp kim olduğunu soruyordu. Ancak kim olduğundan çok bir kadını bu hale getirecek sebebin sorgulanması gerekiyordu.

Evet bir süre önce ilimizde bir kurumun yaptığı kurumsal çalışmalar kapsamında, paydaşları ile işbirliği yapmak üzere AHS alışveriş merkezinde, kahvaltıda buluşmuştuk. Kurum yetkilileri yanında ilin mülki idare amirleri, kurum müdürleri ve bazı STK temsilcileri katılmıştı. Tabi ilimiz basınının da özellikle davet edildiği bu istişare kahvaltısında yukarıdaki sözler güne damgasını vurmuştu;

İşsizliğin her geçen gün arttığı ülkemizde, geçim sıkıntısından dolayı her gün yeni bir trajedi haberi ile karşılaşıyoruz. Hal böyle olunca, toplum olarak bunun dışında olmamız zaten mümkün değil. Türkiye’nin en genç nüfusuna sahip Hakkari de ise işsizlik ülke ortalamasının çok üzerindedir. Hem genç bir nüfus hem de işsizliğin tavan yaptığı bir tolumda geçim sıkıntısı, ailevi sorunlar, geçimsizlikler ile birlikte bir çok olumsuzluklar ile karşılaşıyoruz.

Hakkari tarihler boyu yardımseverlik ile, komin yaşamın temelini oluşturduğu bir kültür ile biliniyor ve tanınıyorken bu gün çaresiz bir kadının haykırışı toplumdaki yaramızın ne kadar büyüdüğünü yeniden yüzümüze vurdu.

Bu toplum ne zaman bu hale geldi? Hakkari gerçekten HAK-ARİ (Mert, yiğit, yardımsever) ismi ile toplumların örneği iken şimdilerde bu ve benzer onlarca olaylarla karşılaşıyor olmamız ne kadar da acı verici. Ancak acı olan bir şey daha o gün bütün yaşamını, kadınlık onurunu ve kimin ne düşüneceğini umursamadan, “iş istiyorum” diye haykıran kadına ve benzerlerine ne kadar yardımcı olduğumuzdur. 

Sabahın erken saatinde çocuğunu bırakıp bulunduğumuz ortama gelerek, mülki idare amirlerine ve basına sesini duyurmaya çalışan kadının feryadına sesiz kalmayan Valimiz İdris Akbıyık’ın “tamam kızım sizi belediye alımlarında değerlendireceğiz” sözleri hem kadının hem de biz katılımcıların yüreğine serin bir su serpti.

İlimiz yararına toplanmış olduğumuz bu önemli toplantıda yaşadığımız şokun son bulmasını, gelen hanımefedinin ve onun durumunda olan kişilerin bir an önce iş sahibi olmalarını umuyorum.

 

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
3 Yorum